Журналісти виявили, що мільярди з продажу українського лісу йдуть через кіпрську офшорку

09 серпня 11:25

Продаж близько третини усієї деревини українських лісгоспів проходить не через аукціони, а за посередництва кіпрського офшору Eloderio Ltd.

 

«Окрему увагу представники офшорної компанії приділяють цінним та рідкісним породам. Їх закупівельна ціна в Україні в 15-20 разів менша за ту, за яку потім сировина продається в Європі. Шалена різниця осідає в кишенях цілої мережі посередників»,- пише у своєму розслідуванні «Економічна правда».

Директор одного з державних лісгоспів повідомив також журналістам, що Державне агентство лісових ресурсів, кероване Віктором Сівцем, змушує заготівельників продавати офшору дерево за заниженими цінами.

««Елодеріо» скуповує у нас дубовий пиловник вищого сорту, а проводить його у документах як перший сорт, що виходить на 30% менше від його справжньої ціни. Або купують у нас деревину хвойних порід по 80 доларів за кубометр, хоча насправді він коштує більше ста доларів.Лише на нашому лісгоспі вони так заробляють 3 мільйони гривень, а таких лісгоспів в Україні - понад 300. Хто відмовлявся продавати через посередника, тих звільнили. Хто скаржився – також»,- сказав директор.

За даними джерел, директором Eloderioє брат водія Віктора Сівця. Прус відмовився коментувати роботу своєї фірми на ринку деревини, порадивши написати запит на Кіпр.

Державне агентство лісових ресурсів також відмовилось надавати пояснення виникнення на ринку кіпрського офшору, порекомендувавши журналістам повідомити їм джерела їхньої інформації.

«Державне агентство лісових ресурсів України готове провести внутрішнє розслідування з піднятих Вами питань, якщо Вами буде надано конкретні факти корупції і зловживань, прізвища і посади тих, хто до Вас звертався, бо Вам, і без нас це відомо, що на анонімні звернення громадян відповіді не надаються»,- сказано у відповіді

Журналісти виявили також, що місце реєстрації та банк компанії EloderioLtd збігаються із банком та місцем реєстрації компанії ZelenioLtd., яку кілька років тому теперішній голова Держмитслужби Калетнік пов‘язував з Віктором Сівцем.

Народний депутат Ігор Калетнік, який тоді очолював комітет Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, особисто просив генерального прокурора Олександра Медведька перевірити діяльність Сівця та "контрольованих ним фірм". За даними Калетніка, вказані компанії-посередники нажилися на експорті української деревини на 36 мільйонів доларів тільки в 2007 році.

У 2009 році Віктор Сівець був заступником мераКиєва Леоніда Черновецького і керувавкиївським штабом кандидата Януковича.

Щороку українська лісова галузь продає деревини на 4 мільярди гривень.