Жителі Кіпру виявилися в середньому в три рази багатшими за німців

10 квiтня 13:36

Сім'ї Кіпру, чий уряд нещодавно погодився на позику в 10 млрд євро від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду, були другими найбагатшими в зоні євро.

 

Середній житель Кіпру у середньому в три рази заможніший за середнього жителя Німеччини, якщо взяти до уваги нерухомість, що належить громадянам острова. Такі висновки можна зробити з дослідження, проведеного Європейським центробанком.

За даними ЄЦБ, громадяни держав з високим кредитним рейтингом ААА, які беруть найбільшу участь у програмах кредитної допомоги своїм партнерам з Євросоюзу, мають "менші статки" порівняно з жителями периферійних країн. Єдиним винятком у цьому сенсі є Люксембург.

За даними центробанку, за 2008-2010 роки, середній статок мешканця Люксембургу становив 397 тис. 800 євро, кіпріота - 266 тис. 900 євро, а громадянина Мальти - 215 тис. 900 євро.

У той же період середньостатистичний житель Німеччини в середньому мав статки 51 тис. євро, Нідерландів - 103 тис., Фінляндії - 85 тис. євро.

За цим середнім показником німців обігнали також громадяни Греції (101 тис. євро), Португалії (75 тис. євро) - країн, які отримували кредитну допомогу від ЄС, ЄЦБ і Міжнародного валютного фонду.

При цьому іспанці та італійці виявилися значно багатшими: середній статок жителя Іспанії склав близько 182 тис. євро, Італії - 173 тис. євро.

У дослідженні ЄЦБ наголошується, що істотні відмінності в рівні багатства громадян держав єврозони можуть бути пов'язані з вартістю нерухомості та частками, якими вони володіють у цьому майні. Наприклад, у Німеччині лише 44% населення є власниками нерухомості, тоді як в Іспанії нею володіють майже 83%.

Втім, потрібно враховувати, що це дослідження засноване на даних 2008-2010 років, до кризи на Кіпрі, і може не відображати реальної картини добробуту нації.

Нагадаємо, 25 березня міністри фінансів 17 країн єврозони підписали попередню угоду про фінансову допомогу Кіпру у розмірі 10 млрд євро. В обмін на фінансову допомогу з Європи найбільший банк країни - Bank of Cyprus - буде реструктуризований і урізаний в розмірах. А другий за величиною банк на Кіпрі - Cyprus Popular Bank (Laiki) - закриють. !zn

Читайте також:

Німці підтримали жорсткі дії Меркель щодо Кіпру

Наступною жертвою боргової кризи в єврозоні може стати Словенія

Жителі Європи їдуть у пошуках кращого життя у країни, що розвиваються

ЄБРР визнав вплив кіпрської кризи на Східну Європу