Завищений план зборів податків до бюджету-2013 загрожує зіпсувати інвестиційний клімат в Україні

09 грудня 13:03

Встановлення зависоких планів надходжень до бюджету-2013 через занадто оптимістичні прогнози зростання економіки зіпсує інвестиційний клімат в Україні.

 

Уряд та парламент поставили фіскальні відомства в умови, коли вони повинні збирати той обсяг податкових платежів, які економіка реально не генерує. З огляду на такий статус-кво, виконання податкового плану не може вважатися якісним критерієм оцінки роботи податкової та митної служби.

Таку думку висловили учасники круглого столу «Україна та рейтинги її інвестиційної привабливості: про що свідчать результати експертних та підприємницьких опитувань?», проведеного «Лігою фінансового розвитку» за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

«Я б не робив монстрів з представників фіскальних органів. Вони заручники ситуації, як і всі ми. А причина – неосвіченість держапарату», - констатував ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

За словами експерта, Україні потрібно знижувати частку ВВП, що перерозподіляється через бюджету. «У нормальних країнах цей показник становить 25-28%. У нас наближається до 40%. Його треба зменшувати, потрібно зменшувати витрати», - наголосив експерт.

Голова податкового комітету Європейської бізнес-асоціації, партнер, керівник податково-юридичної практики Ernst&Young Володимир Котенко також наголосив, що виконання плану по збору податків не повинне вважатися єдиним критерієм оцінки роботи фіскальних органів.

«Доки ми не зможемо змінити структуру формування бюджету – не від потреб, а від можливостей, доти податківці будуть сковані цими потребами», - зауважив експерт.