Завдяки новому LPG-терміналу Україна збільшить обсяг транзиту на 20%

02 серпня 10:44

Відкриття найбільшого в Україні перевалювального комплексу зрідженого газу (LPG) в Мукачево дозволить збільшити обсяг транзиту через територію країни майже на 20%. Про це заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

 

За словами експерта, завдяки виваженій тарифній політиці Україна стає найбільшою країною - транзитером зрідженого газу: за перше півріччя 2011 року було транспортовано понад 1,5 млн тонн. «Подальше нарощування обсягів знаходилося під питанням, оскільки потужності наявних терміналів багато в чому вичерпалися, - пояснив С.Куюн. - Нещодавня поява великого перевалювального пункту відкриває можливості для подальшого збільшення обсягів транзиту майже на 20%».

Експерт додав, що впевненості в цьому надає зростання обсягів виробництва зрідженого газу в Росії і Казахстані, а також зростання попиту в Європі, де
зріджений газ широко використовується у транспорті, в побуті і в якості сировини для нафтохімічної промисловості.

На його думку, протягом найближчих двох років можна чекати переорієнтації частини транзитних потоків для потреб внутрішнього ринку. Передумовами для цього, за словами С.Куюна, є впевнене зростання споживання
зрідженого газу в Україні.

Згідно з прогнозом «Консалтингової групи А-95», у 2011 році споживання LPG у країні досягне 1 млн тонн, що виведе Україну у трійку найбільших споживачів
зрідженого газу в Європі після Польщі та Туреччини. Між тим в агентстві підкреслюють, що серйозним бар'єром для постачань високоякісного газу, зокрема з Казахстану, є застарілі вимоги до якості зрідженого газу, що пред'являються в Україні.

«Той
зріджений газ, який купують сьогодні українські автомобілісти, за міжнародною класифікацією є сировиною, у кращому разі його використання має обмежуватися побутовим сектором. Відповідно і ціна на нього низька. Якісний газ, необхідний автомобілям, конкурувати з ним не може, - стверджує С.Куюн. - Вартість установок щодо поліпшення якості зрідженого газу на нафто- і газопереробних заводах мізерна, проте не робиться і це, мовчать і органи стандартизації».

На думку експерта, транзитні термінали почнуть свій розвиток на внутрішньому ринку з освоєння ніш з постачання високоякісного газу за аналогією з преміальними марками нафтопродуктів, а також із програмою з торгівлі балонним газом для потреб населення негазифікованих районів.