Затягування підписання енергобалансу України на 2013 рік загрожує збитками вугільній галузі

01 лютого 17:45

Невирішення ключових проблем галузі може призвести до значних збитків вугільних підприємств та соціальної дестабілізації у вуглевидобувних регіонах.

 

Найбільший енергохолдинг України ДТЕК і Профспілка працівників вугільної промисловості (ППВП) стурбовані затягуванням підписання енергетичного балансу України на 2013 рік.

Як повідомила прес-служба холдингу, в умовах погіршення економічної ситуації у вітчизняній вугільній галузі ДТЕК і ПРУП вирішили створити робочу групу з питань забезпечення соцзахисту шахтарів.

"В умовах, коли виробничий і фінансовий плани енергетичного ринку України на 2013 рік досі не погоджено, ми не знаємо, скільки палива буде потрібно електростанціям країни. Склади ТЕС перевантажені вугіллям. Крім того, ДТЕК сьогодні фактично субсидує близько 2 млрд грн на місяць розриву в платежах "Енергоринку", пов'язаних з боргами великих державних споживачів. Тим не менш, ми продовжимо забезпечувати всі соціальні гарантії", - цитує прес-служба генерального директора ДПЕК Максим Тимченко.

У свою чергу, в ПРУП відзначили готовність ДТЕК до діалогу і акцентували увагу на проблемі нелегального вуглевидобутку.

"Державні і приватні шахти опинилися в критичній ситуації, пов'язаній з профіцитом вугільної продукції і зниженням цін на неї. Одна з причин - нелегальний видобуток вугілля: профіцит на ринку становить близько 5,5 млн тонн, а видобуток з "копанок" забирає близько 6 млн тонн споживання на себе. Найближчим часом я як учасник профільного парламентського комітету спільно з колегами направимо депутатський запит в уряд для пошуку вирішення цієї проблеми", - відзначає голова центрального комітету ПРУП Віктор Турманов.

Сторони резюмують: невирішення ключових проблем галузі може призвести до значних збитків вугільних підприємств та соціальної дестабілізації у вуглевидобувних регіонах.

ДТЕК створена в 2005 році для управління енергетичними активами групи "СКМ" (Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що складають вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку та збагачення вугілля, виробництва і реалізації електроенергії.

Частка шахт ДТЕК у загальному обсязі вуглевидобутку країни за підсумками 2012 року склала 46,2%, вони забезпечили видобуток 39 млн 612,3 тис. тонн вугілля.