Зарплати в конвертах виплачують близько 60% українських підприємців

25 серпня 14:27

Офіційно рівень тіньової економіки перебуває близько позначки 40%. Відсоток тіньових зарплат ще вище.

 

За даними Державної фіскальної служби, тіньові зарплати в Україні виплачують близько 60% підприємців.

"Під час перевірок платників податків на дотримання податкового законодавства щодо повноти нарахувань та виплат зарплати та інших доходів своїм працівникам порушення зафіксовані у 60,6% перевірених платників", - йдеться в повідомленні ДФС.

За даними відомства, за результатами перевірок до бюджету донараховано близько 272 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 61 млн грн єдиного внеску та понад 6 млн грн військового збору.

У січні-липні поточного року співробітники ГФС виявили понад 92 тис. найманих осіб, праця яких використовувалася без укладення трудових угод: до бюджетів сплачено понад 28 млн грн податку на доходи фізосіб і більше 31 млн грн єдиного внеску.

Крім того, виявлено понад 32 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без офіційної реєстрації: вони сплатили до бюджету близько 15 млн грн податків.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, рівень тіньової економіки в Україні у 2015 році знизився до 40% від ВВП, у порівнянні з 43% в 2014 році.

Як писала для DT.UA Тетяна Тищук з Інституту економіки та прогнозування НАН України, тіньова економіка сьогодні вносить істотний внесок в економічне зростання, близько половини ВВП в Україні створюється з використанням нелегальних схем і операцій. На думку експерта, достовірних методів, здатних чітко відокремити тіньовий сектор від легального, не існує, оскільки значна частина ресурсів все одно потрапляє в "офіційну" економіку.