Закупівлі російського газу у 2013 році скорочено у вісім разів

19 квiтня 13:46

Україна послідовно скорочує закупівлі російського газу через його завищену ціну, скорочуючи його споживання, збільшення власне виробництво і знаходячи альтернативні дешевші джерела його імпорту в Європі, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

 

НАК "Нафтогаз України" у 2013 році купила у російського ВАТ "Газпром" газу у вісім разів менше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це під час виступу у Верховній Раді заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Україна в цьому році купила у "Газпрому" газу у вісім разів менше, ніж за аналогічний період минулого року", - заявив Азаров.

Прем'єр зазначив, що у 2012 році Україна скоротила закупівлі російського газу на 12 млрд куб. м - до 33 млрд куб. м.

Він нагадав також, що підписана у 2009 році за часів уряду Юлії Тимошенко газова угода з Росією передбачала нав'язати Україні щорічну закупівлю 52 млрд куб. м природного газу.

За даними "Укртрансгазу", Україна у січні-березні 2013 року скоротила імпорт природного газу на 17,4% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до 7,1 млрд куб. м.

У той же час Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" скоротила його в рази, наприклад, у березні купивши всього 200 млн куб. м. Його платежі за газ скоротилися з 992,6 млн дол. у січні до 162 млн дол. в лютому і близько 83 млн дол. у березні. Рік тому закупівлі в ці місяці становили, відповідно, 808 млн дол., 1,3 млрд дол. і 865 млн дол.

У квітні, за словами міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького, "Нафтогаз України" відмовився від закупівлі російського газу через його достатні запаси у підземних сховищах.

Ймовірно, кажучи про восьмикратне скорочення закупівель російського газу в поточному році, Азаров мав на увазі закупівлі "Нафтогазу". !zn

Читайте також:

Україна в I кварталі скоротила імпорт газу на 17,4%

У березні російський газ коштував Україні дешевше, ніж у лютому

У березні Україна використала 2,5 млрд кубів газу зі своїх запасів

Україна у квітні ще не купувала російський газ - достатньо власних запасів