Законодавство щодо іпотечних облігацій потрібно вдосконалювати, - експерт

10 жовтня 11:32

Чинна нормативна база, яка регламентує випуск та обіг іпотечних облігацій, потребує доопрацювання.

 

Про це заявив радник голови правління «Ощадбанку» Сергій Волков під час круглого столу «Відновлення житлового кредитування: чи можна зробити іпотеку доступною?», який 6 жовтня провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

За словами експерта, в Україні немає обмежень щодо фінансового стану банків-емітентів, хоч вони, наприклад, в Європі існують. Незрозумілою наразі також є процедура переходу застави у власність держателів облігацій у випадку банкрутства емітента, не до кінця розроблені процедури, пов'язані з управлінням покриттям облігацій.

С.Волков наголосив, що випуск іпотечних облігацій банками через централізованого емітента дозволяє забезпечити контроль над якістю іпотечного покриття, зменшити витрати на їх випуск. У світовій практиці є приклади застосування центробанками спецнормативів до цих паперів (використання, наприклад, знижених коефіцієнтів зважування на ризики за умови розуміння того, яким чином оцінювався предмет іпотеки); використання їх як застави при рефінансування тощо.

Також експерт зауважив, що іпотечні облігації можуть стати оптимальним інструментом інвестицій для накопичувальних пенсійних фондів.