Закон про електронні держзакупівлі: хтось почне заробляти по $100 на кожній угоді

30 вересня 09:27

Введення системи електронних торгів при проведенні держзакупівель передбачає створення майданчика, який проводить електронний аукціон, повідомив заступник директора департаменту державних закупівель та державного замовлення Владислав Зубар.

 

За його словами, за цю роботу оператору електронного майданчика передбачається винагорода у розмірі 850 грн за одну укладену угоду. Про свою зацікавленість брати участь в організації електронних держзакупівель вже заявили фондові біржі "Перспектива" і ПФТС.

Тим часом автор законопроекту "Про внесення змін до закону України "Про здійснення державних закупівель (про впровадження системи електронних держзакупівель)" (№ 8633) Ірина Горіна (Партія регіонів) вважає, що впровадження системи електронних державних закупівель дозволить у 2012 році заощадити близько 10% коштів державного бюджету, або 40 млрд грн.

"Це максимальна прозорість у сфері держзакупівель. Все відбувається на анонімних умовах на електронному майданчику, де не відомий замовник, не відомий виконавець", - переконана І.Горіна.

За словами депутата, державні закупівлі в електронному режимі будуть здійснюватися протягом 28 днів, тоді як сьогодні за стандартною процедурою це займає 75 днів.

Владислав Зубар розповів про етапи впровадження системи електронних держзакупівель: "Існує три етапи. Перший - це створення єдиного інформаційного ресурсу держзакупівель в мережі інтернет. Другий - виробництво електронних закупівель, впровадження електронного документообігу. І третій - це впровадження системи електронних торгів".

Він зазначив, що найбільших успіхів у впровадженні електронних держзакупівель досягла Австрія. За його словами, хороші результати продемонстрували також США і країни СНД - Росія, Білорусія і Казахстан, які переходять до четвертого етапу - об'єднання електронних систем в єдину систему.

На думку експертів тендерного законодавства, якими вони поділилися з ZN.UA на рік в Україні успішно проходить близько 100 000 тендерів.