Заборгованість Держказначейства перед місцевими бюджетами вже призвела до затримок зарплат

16 листопада 14:43

У деяких містах України сума заблокованих місцевих бюджетів становить десятки мільйонів гривень. Співробітникам комунальних підприємств почали затримувати зарплати.

 

Затримки субвенцій з рахунків Держказначейства в місцеві бюджети складають 3-4 млрд грн по всій Україні. Про це повідомив експерт Асоціації міст України (АМУ) з питань бюджетної політики Олександр Слобожан.

«За останніми даними, в деяких містах України сума заблокованих місцевих бюджетів становить десятки мільйонів гривень. Наприклад в Одесі це 50 млн грн, у Вінниці - 53 млн грн, у невеликих містах, таких як Ізмаїл - 2,4 млн грн. Основні заблоковані рахунки - це незахищені статті видатків місцевих бюджетів. До них належать капітальні видатки, ЖКГ, транспорт, утримання установ бюджетної сфери та соціальної інфраструктури тощо. Нещодавно почали надходити повідомлення про затримання зарплати співробітникам комунальних підприємств - мова йде вже про захищені статті і ситуація набуває більш серйозного характеру», - сказав Слобожан.

Він також підкреслив, що сезонні затримки бували і раніше, але «коли мова йде про місяці, проблема стає катастрофічних масштабів».

Перша хвиля затримок по субвенціях до місцевих бюджетів почалася у липні. Тоді АМУ звернулася до прем'єр-міністра Миколи Азарова, після чого було розблоковано більшість платежів. Нинішня хвиля затримок почалася у вересні, відзначили в АМУ. !zn

Читайте також:

Голова Держказначейства попросив припинити обговорювати дефолт України

У Тернополі комунальники пікетували Держказначейство, вимагаючи погасити багатомільйонні борги

Грошові кошти уряду України скоротилися до мінімуму за останні 10 років

Держказначейство заблокувало рахунки місцевих бюджетів