За три дні овочі "борщового набору" подорожчали на 33%

12 квiтня 13:51

Стрімкість зростання цін на овочі "борщового набору" і картоплю цього тижня здивувала навіть самих фермерів.

 

Андрій Товстиженко, DT.UA

В Україні продовжується різке сезонне зростання цін на овочі "борщового набору". Тільки за перші три дні поточного тижня (з 8 по 10 квітня) оптові ціни на овочі "борщового набору" і картоплю зросли в середньому на 33%.

Зростання цін може бути пов'язане зі скороченням запасів овочів і картоплі високої якості у сховищах при високому експортному попиті на них, відзначають аналітики "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

Експерти також відзначають, що заяви про відсутність на ринку ранньої продукції, яка нібито стимулює зростання цін на овочі "борщового набору", не відповідають дійсності, оскільки рання продукція ніколи не здійснює істотного впливу на ціни торішньої до середини травня - початку червня.

"Стрімкість зростання цін на овочі "борщового набору" і картоплю на цьому тижні здивувала навіть самих фермерів. При цьому швидше за інші росли ціни на картоплю та столовий буряк, які подорожчали за перші три дні поточного тижня на 40%!", - говорить керівник проекту Тетяна Гетьман.

"Деякі фермери, які мають запаси якісної картоплі в сучасних сховищах взагалі заявляють про те, що продавати її дешевше 3 грн/кг (0,29 євро/кг) не збираються, у той час як минулого тижня найдорожча картопля зі сховищ відвантажувалася за 1,8 грн/кг (0,17 євро/кг)", - продовжує експерт.

Зазначимо також, що морква подорожчала за перші три дні тижня на 33%, цибуля - на 27%, а капуста - на 20%. Таким чином, на сьогоднішній день найдешевшими в "борщовому наборі" овочів залишаються капуста і цибуля. Однак передумови для деякого зростання цін на них найближчим часом також є. Морква на сьогоднішній день в середньому в 3,0-3,5 рази дорожче, ніж капуста і цибуля, тому вона залишається найдорожчим овочем в наборі. !zn

Читайте також:

Інфляція в березні склала 0%, заявили у Держстаті

Азаров доручив терміново провести ярмарку, щоб збити піднялися ціни на продукти

Депутати хочуть винести супермаркети за межі міст