За індексом "БігМака" справедливий курс долара - 4,35 грн

01 лютого 16:08

Українська гривня недооцінена приблизно на 47%. Індекс "БігМака" - не дуже точний, але візуальний індикатор купівельної спроможності грошових одиниць різних країн.

 

Національна грошова одиниця України, гривня, недооцінена до американського долара, її справедлива ціна становить 4,35 грн проти нинішніх більше 8 грн. Про це свідчить оприлюднене дослідження британського економічного журналу Economist, яке оцінює адекватність вартості валют на базі порівняльної купівельної спроможності в різних країнах і вартості сендвіча "БігМак" у мережі Mcdonald's.

Згідно з прийнятим у дослідженні курсом гривні до долара, "Бігмак" в Україні коштує 2,33 долара (19 грн) у порівнянні з його максимальною вартістю понад 9 дол. у Венесуелі і близько 1,7 дол. в Індії, де він коштує дешевше. У США цей бутерброд на початку поточного року коштував 4,4 дол., у Китаї - 2,6 дол., у Росії - 2,4 дол. У сусідній з Україною Польщі "Бігмак" коштує 2,9 дол., тоді як у країнах зони єдиної європейської валюти - 4,9 дол., у Великобританії - 4,25 дол.

Індекс "Бігмака" свідчить, що валюти близько половини з більш 60 досліджуваних країн недооцінені до долара, а завищений курс - в 11 держав, лідером серед яких є Венесуела. Її національний болівар, відповідно до індексу, переоцінений майже на 110%.

Найбільш недооціненою валютою є індійська рупія, яка повинна коштувати на 60% більше.

Українська гривня недооцінена приблизно на 47% на тлі заниженої на 45% вартості російського рубля і на 30% - польського злотого. Адекватний курс до долара, згідно з "Індексом Бігмака", мають тільки три країни - Коста-Ріка, Чилі і Нова Зеландія.

The Economist розраховує індекс "БігМака" з 1986 року. "БігМак" використовується експертами журналу в якості еталону з двох причин: Макдональдс представлений у більшості країн світу, а сам "БігМак" містить достатню кількість продовольчих компонентів (хліб, сир, м'ясо та овочі), щоб вважати його універсальним продуктом народного господарства. Його вартість у кожній країні залежить від обсягів випуску, ціни оренди, сировини, робочої сили та інших факторів, і індекс "БігМак" - найкращий спосіб побачити невідповідність вартості валют у країн з схожим рівнем доходу. !zn

Читайте також:

Девальвація гривні стримується до березня, - Ernst&Young

Нобелівський лауреат запропонував єдину світову валюту, яка врятує від кризи

Світовий банк спрогнозував девальвацію гривні до 8,7 грн/долар

Mcdonald's буде продавати в Індії вегетаріанські гамбургери