За два роки планується відновити зрошення мільйона гектарів сільгоспугідь на Півдні

06 березня 16:43

У Державній програмі активізації розвитку економіки передбачено направити 2 мільярди доларів під державні гарантії на відновлення і модернізацію системи зрошення на Півдні України.

 

Протягом найближчих двох років планується відновити зрошення на одному мільйоні гектарів, у той час як сьогодні зрошується тільки 400 тисяч гектарів. Таким чином, загальна площа зрошуваних земель може становити до 1,4 мільйона гектарів. Завдяки цьому валове виробництво сільгосппродукції на Півдні може зрости на 26,7 мільярда доларів на рік, повідомляє РБК.

Це передбачено у прийнятій Урядом Державній програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Про це повідомив Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

"У нас існують два канали, які працюють на зрошення, - Південний кримський і Каховський. І розвиток системи зрошення - це дуже важлива тема, яку буде підтримувати держава. Для цього планується залучити кошти фінансових установ. І наше завдання - протягом трьох років відродити зрошення на Півдні, зокрема у Херсоні, Миколаєві і, звичайно, Криму. Це дозволить значно збільшити обсяги виробництва зерна у цих регіонах", - зазначив Микола Присяжнюк.

Так, у Державній програмі активізації розвитку економіки передбачено направити 2 мільярди доларів під державні гарантії на відновлення і модернізацію системи зрошення на Півдні України.

У свою чергу, це дозволить розширити зрошувані площі в Україні з 400 тисяч гектарів до 1,4 мільйона гектарів. Як наслідок, аграрії Херсонській області і Криму наростять валове виробництво продукції сільського господарства на 26,7 мільярда доларів на рік.

Слід нагадати, що нещодавно Президент України Віктор Янукович зазначив, що держава обов'язково підтримає програму відновлення зрошувальних систем на Херсонщині і в Криму. !zn