За допомогою податкових пільг найбільші агрохолдинги недоплачують податки із суміжних бізнесів

23 квiтня 10:17

Агрохолдинги, які поєднують в собі повний операційний цикл (від виробництва до торгівлі) можуть без будь-яких обмежень "перекидати" прибуток переробки і торгівлі на аграрний підрозділ. На подібних схемах держава втрачає величезні суми потенційних зборів з податку на прибуток із суміжних галузей.

 

Вертикально інтегровані групи компаній використовують систему податкових пільг для сільського господарства (передусім фіксований сільгоспподаток) для мінімізації оподаткування в інших галузях (зокрема, переробці і торгівлі).

Про це у статті для DT.UA пише завідувач відділом Інституту аграрної економіки Національної академії аграрних наук Леонід Тулуш.

"Агрохолдинги, які поєднують в собі повний операційний цикл (виробництво-заготівля-переробка-торгівля) в умовах чинного законодавства, можуть без будь-яких обмежень оптимізувати ціни між своїми відокремленими підрозділами, що перебувають на різних податкових режимах, і "перекидати" прибуток переробки і торгівлі на аграрний підрозділ, розмір податкових навантажень якого не залежить від обороту і рівня рентабельності. У держави зараз немає можливості перешкоджати цьому", - констатує експерт.

Фіксований сільгоспподаток збагачує олігархів і вбиває село

Як уточнює у свою чергу партнер, керівник галузевої практики "Агробізнес" KPMG в Україні Олександр Гаврилюк, на подібних схемах держава втрачає величезні суми потенційних зборів з податку на прибуток із суміжних галузей.

"В найбільш вигідних умовах тваринництво та птахівництво, які займають набагато менші земельні площі, ніж рослинницькі підприємства, але платять сільгоспподаток, виходячи з орендованих земель", - пише експерт у своїй статті у DT.UA.

Гаврилюк вважає, що уряду варто задуматися про диференціацію податкових пільг для відновлення соціальної справедливості.

"Якщо метою податкових пільг є підтримка дрібних товаровиробників і фермерів, тому що вони створюють додаткові робочі місця, то для них можна встановити спеціальну знижену ставку, відштовхуючись від доходу, кількості робочих місць і розміру орендованої земельної ділянки. Така система складна з погляду адміністрування, але, якщо говорити про цільову підтримку для галузі, такий варіант виглядає цілком прийнятним", - резюмує експерт.

Детальніше читайте у статті Леоніда Тулуша "Податкові пільги для АПК: скасувати не можна модернізувати" і статті Олександра Гаврилюка "Українські офшори для агрохолдингів" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Пільги для аграріїв, схоже, не будуть скасовувати

Експерт виступив за застосування диференційованих ставок ПДВ в АПК

В АПК необхідно залишити преференції тільки тим, хто їх потребує, - думка