З 1 січня 2013-го не всім банкам може не вистачити капіталу

28 жовтня 00:32

 

Представники вітчизняного фінансового сектору активно мінімізовували платежі по податку на прибуток за рахунок придбання цінних паперів та внесення їх у капітал. У разі, якщо ж капітал формувався з неякісних ЦП, то у ньому можуть виникнути «пробіли» (нестача) після прийняття напрацьованих змін до закону щодо оподаткування цінних паперів.

Про це розповіла заступник голови правління «Креді Агріколь Банк», голова комітету з оподаткування та бухгалтерського обліку НАБУ Євгенія Чемерис під час круглого столу, який організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Чи не головною схемою по оптимізації оподаткування за операціями з ЦП була схема, яка з 1997 р. дозволяла учасникам фінансового ринку нарощувати капітали за рахунок прибутку, що не оподатковувався. Тобто у фінансовому результаті постійно показувався плюс, виплачувалися дивіденди, а в податковому обліку, оскільки була особлива схема обліку не по результату, весь час показувався мінус. І цей мінус ріс, ріс, ріс. У цих 159 млрд. грн збитку, що маємо сьогодні, насправді проглядається також цей величезний плюс ніколи в житті не обкладеного фінансового результату, який зараз капіталізувався і сидить в капіталах певних структур», - зауважує банкір.

Таким чином, у результаті прийняття т.зв. «нульового» варіанту (передбачає згоду ДПСУ анулювати з 01.01.13 накопичений негативний фінансовий результат за операціями з ЦП) може виникнути питання переоцінки капіталів фінустанов. У разі, якщо ж капітал формувався з неякісних цінних паперів, у ньому можуть виникнути «пробіли» (нестача).

Водночас виконавчий директор НАБУ Сергій Мамедов переконує, що «в банків не має великої кількості таких операцій». «Законодавство діє зараз, а банки не порушують законодавство. Отримуючи дохід від цінних паперів, вони інвестують його знову і отримують реальне збільшення. Це та можливість, яка існує при чинному законодавстві», - підкреслює С. Мамедов.