Ймовірність повторної рецесії у США різко зросла

08 вересня 08:58

Ймовірність того, що американську економіку охопить повторна рецесія, різко зросла за останні тижні і, за деякими оцінками, навіть досягла 50%, пише The New York Times.

 

«Економіки схильні підживлювати самі себе. Коли люди налаштовані оптимістично, вони витрачають гроші, що породжує наймання на роботу і ще більші витрати. Коли люди тривожні, вони відходять вбік, що веде до припинення найму і ще більшої тривожності, яка триває місяцями», - пояснює автор статті Девід Леонхардт.

«Схоже, Сполучені Штати, деяким чином, вступили в порочне коло. Найгірше, що зростання на ринку праці сповільнилося до темпів, які зазвичай означають початок рецесії», - вважає автор.

Протягом останніх 50 років щоразу, коли зростання на ринку праці було таким же вбогим, як за останні чотири місяці, економіка рухалася до рецесії або до її безпосереднього повторення. З початку 2010 року до нинішньої весни найм, навпаки, зростав досить швидко, щоб економіка виглядала так, ніби вона йде на поправку, хоча і повільно. Але зараз все змінилося.

«Ризики того, що ми переживемо щось подібне рецесії, близькі до 100%, - зазначив Джошуа Шапіро з MFR Inc. у Нью-Йорку, який останнім часом ставив економіці більш точні діагнози, ніж багато інших прогнозистів. - Імовірність того, що ми досягнемо технічного визначення рецесії (яке встановлено комітетом економістів на основі даних щодо ВВП, зайнятості та інших факторів), думаю, становить 50 на 50».

Повернення рецесії виявилося б явною політичною проблемою для президента США Барака Обами, чиї рейтинги вже впали нижче 50%. У четвер він має виступити перед Конгресом з новими пропозиціями щодо ринку праці.

Нагадаємо, що голова Світового банку Роберт Зеллік сумнівається у повторенні рецесії в США.