Євросоюз визнав свою неплатоспроможність

08 лютого 07:50

Торік Євросоюзу з необхідних 9 млрд євро вдалося знайти тільки 6, а в бюджеті 2013 фінансового року вже є дефіцит у 16 мільярдів євро.

 

Євросоюз вже в 2012 році виявився неплатоспроможним. Про це заявив голова Європарламенту Мартін Шульц. За його словами, ще в листопаді минулого року єврокомісар з фінансового планування і бюджету Януш Левандовський доповідав про нестачу коштів на програми спільноти на листопад і грудень.

Голова Європарламенту заявив, що ЄС вже виявився неплатоспроможним, і не можна допустити, щоб у майбутньому дефіцит бюджету структурно нарощувався. Тому Шульц виступив категорично проти того, щоб у фінансовий план ЄС на 2014-2020 роки був включений структурний дефіцит в 60 мільярдів євро. Він підкреслив, що затвердити дефіцитний бюджет йому не дозволять базові угоди Євросоюзу.

Шульц зазначив, що в разі провалу переговорів про головний фінансовий документ Європи бюджети спільноти будуть прийматися на щорічній основі на базі положень 2013 року. Він додав, що такий сценарій більш вигідний країнам-одержувачам коштів, оскільки бюджет 2013 року є найбільшим за всю історію спільноти. "Саме тому країни-донори так прагнуть внести радикальні скорочення в план на 2014-2020 роки", - сказав він.

За його словами, на саміті можуть бути затверджені лише основні параметри документа. Потім на їхній основі Рада ЄС розробить детальний проект.

Нагадаємо, зараз керівники ЄС намагаються узгодити бюджетний план на 2014-2020 роки.

На попередньому саміті альянсу в листопаді 2012 року переговори не увінчалися успіхом.

Провідні країни-донори, зокрема Великобританія і Німеччина, виступали тоді за значне скорочення запропонованого Єврокомісією плану, вважаючи вимоги Брюсселя невиправдано завищеними в умовах нинішньої кризи.

Підтримку ж проекту угоди висловили країни Східної та Південної Європи, які є головними одержувачами асигнувань з Європейського бюджету.

У січні голова уряду Великобританії Девід Кемерон назвав політичне об'єднання Європи поганою ідеєю і застеріг лідерів Євросоюзу від спроби поглибити зв'язки у валютному співтоваристві, заявивши, що Лондон не буде брати в цьому участі.

На форумі у Давосі Кемерон пообіцяв громадянам своєї країни провести референдум про членство Великобританії в Євросоюзі, який, за його словами, може незабаром зазнати краху. !zn

Читайте також:

Сорос застеріг Євросоюз від повторення долі СРСР

Сорос в Давосі назвав Росію країною з економікою, що розвалюється

ЄС не повинен відмовлятися від структурних реформ, наполягає Меркель

Європа закликала Британію "не виколупувати родзинки з булки" і залишитися в ЄС