Євросоюз вимагає від України офіційно обговорити створення тристороннього консорціуму щодо ГТС

25 лютого 15:26

Міністр пообіцяв вирішення питання "найближчим часом" і, як і Янукович, говорив про "прозорість" того, що відбувається.

 

Київ пообіцяв Брюсселю провести у найближчі чотири тижні "круглий стіл", присвячений розгляду питання про створення тристороннього консорціуму з управління газотранспортною системою (ГТС) України.

Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький у Брюсселі, коментуючи підписання 21 лютого протоколу за результатами зустрічі з європейським комісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером.

"Запропоновано єврокомісаром розглянути питання щодо тристороннього консорціуму", - сказав він журналістам. За словами міністра, це питання буде розглянуто у найближчі тижні.

"Відбудеться круглий стіл протягом місяця... Пропозиція нашої сторони, щоб це був Київ із залученням як провідних європейських компаній, фахівців, так і країн Каспійського регіону і також компаній США", - пояснив Ставицький.

Відповідаючи на питання про те, які варіанти модернізації ГТС відпрацьовуються, міністр зазначив, що зараз відпрацьовуються всі важливі моменти щодо модернізації української ГТС.

"Те, в якому вигляді це остаточно буде, це ми побачимо найближчим часом", - сказав міністр, додавши, що все буде відбуватися прозоро.

Нагадаємо, раніше президент України Віктор Януковчи заявив, що Україна хоче залишити ГТС у державній власності, але готова здати її в оренду. Рішення може бути прийнято "прозоро" вже у першій половині 2013 року. !zn

Читайте також:

Україна, швидше за все, здасть "трубу" в оренду, - Янукович

Київ і Москва домовляються про управління ГТС без Європи

В Єврокомісії вважають, що Україні самій вирішувати долю газової труби

Київ веде переговори з Москвою "з точки зору ціни", а не створення консорціуму, - Ставицький