Євросоюз подасть позов на Росію до Суду СОТ через утилізаційний збір на автомобілі

15 березня 12:16

Необґрунтовані заборони і збори, введені Росією, суперечать не тільки духу СОТ, але і власним зобов'язанням Росії.

 

ЄС готовий подати позов на Росію до Суду СОТ, якщо "у найкоротші терміни" не буде врегульовано питання про утилізаційний збір на імпортні машини. Про це заявив високопоставлений європейський дипломат у кулуарах саміту ЄС, на якому, зокрема, обговорюються відносини з Росією.

"ЄС наполягає на скрупульозному виконанні Росією її зобов'язань у рамках СОТ", - підкреслило джерело. За його словами, цей збір на ввезення до РФ іноземних машин - це лише один із прикладів".

"Зберігаються необґрунтовані заборони на ввезення у Росію живої худоби з Європи, стягуються явно завищені тарифи на текстиль і алкоголь, які суперечать не тільки духу СОТ, але і власним зобов'язанням Росії", - зазначив він.

- Росія ввела утилізаційний збір з автомобілів: для України винятків не буде

За словами дипломата, з усіх цих питань "буде серйозна розмова" у рамках майбутнього спільного засідання Європейської комісії та уряду РФ, що пройде 21-22 березня у Москві. "Єврокомісар (з торгівлі) Карел де Гюхт повинен приділити цій проблемі найпильнішу увагу", - продовжив він.

У свою чергу постпред Росії при ЄС Володимир Чижов заявив раніше, коментуючи цю проблему, що Росія "знає свої зобов'язання і виконує їх". "Проте вступ до СОТ передбачає період адаптації економіки до норм цієї організації, - заявив він. - З цим необхідно рахуватися". !zn

Читайте також:

Євросоюз висловив невдоволення утилізаційним збором Росії

Євросоюз пригрозив Україні санкціями за введення утилізаційного збору

Україна має намір домогтися від Росії взаємного скасування утилізаційного збору на автомобілі