Євросоюз хоче використовувати українські підземні сховища газу

17 квiтня 11:08

Україна веде переговори з компаніями з кількох країн-членів ЄС про зберігання ними газу в українських ПСГ.

 

Україна веде переговори з Польщею, Угорщиною, Італією, Німеччиною та іншими європейськими країнами щодо використання ними українських підземних газових сховищ (ПСГ).

Про це повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький на прес-конференції у Києві в середу, 17 квітня.

"Польща зацікавлена у наших сховищах, щоб зберігати природний газ, для того, щоб впливати на цінову політику у своїй країні. Ми отримали зацікавленість у наших ПСГ не тільки від Польщі, але і від Угорщини, Італії, Німеччини та інших членів ЄС", - сказав Ставицький.

Нагадаємо, що минулої зими у "Газпрому" виникли проблеми з постачанням європейських споживачів у зв'язку з тим, що компанія відмовилася зберігати резервні обсяги палива в українських ПСГ.

"Тепер ми взяли на себе функцію закупівлі резервного газу, але ми ж і будемо продавати його європейським споживачам і зможемо заробити на цій операції", - пояснило тоді джерело у Міненерго. Зокрема, на початку минулого року заступник голови НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун повідомляв про ведення переговорів "з однією з німецьких компаній".

Як відомо, газотранспортна система України має найбільші підземні газосховища (13 ПСГ загальною активною ємністю понад 31 млрд куб. м), що дозволяють в літні періоди створювати запаси газу для пікових ситуацій у зимовий період. Зокрема, 12 ПСГ і "Укртрансгаз", що експлуатує систему магістральних газопроводів, ще одне сховище - ГАО "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій якого належить НАК. !zn

Читайте також:

Україна вже використала половину з газових запасів

Росія не зможе обійтися без українських газосховищ і зазнає збитків, - Азаров

Україна відмовилася допомагати Росії формувати газові резерви

"Газпром" наперед лякає Європу порожніми українськими газосховищами

"Нафтогаз" хоче заробити на продажу газу Європі зі своїх сховищ