Євросоюз форсує боротьбу з ухилянням від сплати податків

14 квiтня 14:50

Посилити боротьбу з ухиленням від сплати податків і відмиванням грошей мають намір країни ЄС. Голова Ради ЄС Герман Ван Ромпей зазначив, що через податкові ухиляння країни Євросоюзу щорічно недоотримують трильйон євро.

 

Євросоюз має намір зробити боротьбу з ухиленням від сплати податків і відмиванням грошей одним зі своїх головних пріоритетів. Про це оголосив увечері в п'ятницю, 12 квітня, в Брюсселі, голова Ради ЄС Херман Ван Ромпей. За словами Ван Ромпея, дана тема включена до порядку денного саміту Євросоюзу, який відбудеться 22 травня.

"Ухилення від сплати податків значною мірою транскордонна проблема і тому потрібні транскордонні рішення", - констатував глава Євроради. Він зазначив, що через податкові ухиляння країни ЄС щороку недоотримує близько одного трильйона євро.

Тим часом міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле і його колеги з Франції, Іспанії, Італії, Великобританії і Польщі вимагали введення у всіх країнах ЄС автоматичного обміну інформацією про банківські дані. У ході спільної прес-конференції за підсумками зустрічі в Дубліні 12 квітня, міністри наголосили, що тут не може бути ніяких винятків, крім того, необхідний широкий обмін даними про будь-які види доходів і з країнами, що не входять у Євросоюз.

Як приклад глави фінансових відомств шести країн ЄС навели американський закон FATCA, що передбачає автоматичну передачу банківських даних податковим органам США. Вони закликали інші держави Євросоюзу приєднатися до їхньої ініціативи. Австрія - єдина країна ЄС, що заперечує проти ослаблення банківської таємниці - поки що опирається автоматичному обміну банківськими даними, вважаючи за краще самостійно стягувати податки з вкладників і передавати їх іншим державам Євросоюзу.

Тим не менш, глава Мінфіну Великобританії Джордж Осборн попередив податкових шахраїв, що "місць, де вони можуть сховатися, залишається все менше". Він обіцяв, що запланований автоматичний обмін банківськими даними надалі буде поширюватися і на такі податкові оазиси, як Гібралтар і Кайманові острови. !zn

Читайте також:

Німці пригрозили закриттям кіпрських банків навічно

Кіпріоти вишикувалися в черги до банкоматів знімаючи з рахунків всі накопичення

Європа схвалила введення податку на фінансові операції

S&P знизило рейтинги дев'яти країн єврозони