Європарламент поставив рейтингові агентства у жорсткі рамки

17 сiчня 09:39

У Європі посилюють правила роботи рейтингових агентств. Тепер вони будуть нести відповідальність за помилкові прогнози.

 

Рейтингові агентства на території Євросоюзу з весни змушені будуть підкорятися більш суворим вимогам. Таке рішення було прийнято на засіданні Європарламенту у Страсбурзі 16 січня.

Згідно з новими правилами, вкладники, які втратили гроші через помилку таких агентств, як Moody's, Fitch або Standard & Poor's, зможуть подавати на них до суду і вимагати компенсації. Як наголошується, "каратися" будуть як умисні помилкові прогнози, так і допущені "через недбалість".

Окрім того, рейтингові агентства зможуть оцінювати країни тільки за певним розкладом - три рази на рік в заздалегідь визначені терміни і в момент, коли закриті європейські біржі.

Перед тим як публікувати рейтинги країн, агентства повинні попередити їхні уряди.

Варто відзначити, що раніше обмеження в роботі рейтингових агентств планувалося зробити більш жорсткими. Зокрема, єврокомісар з внутрішнього ринку Мішель Барньє виступав за заборону оцінки держав, які отримують міжнародну допомогу - таких, як Португалія і Греція.

Нагадаємо, що під час фінансової та боргової кризи в Європі оцінки трьох провідних рейтингових агентств - Standard&poor's, що, Moody's і Fitch - не раз викликали гостру критику.

Експертів агентств, наприклад, звинувачували в тому, що вони давали найвищі оцінки цінним паперам, які згодом виявилися "токсичними". Закиди також були пов'язані зі зниженням рейтингу окремих держав у вкрай чутливі для них періоди, коли приймалися важливі рішення про шляхи виходу з кризи. !zn

Читайте також:

Світовий банк скасував загрозу глибокої фінансової кризи у світі

Fitch збирається переглянути суверенний рейтинг США

Лідери ЄС схвалили створення єдиного банківського нагляду

Криза єврозони далека від завершення, невтішно констатувала Меркель