Європа висунула вимоги до нової труби "Газпрому" в обхід України

08 квiтня 12:40

В Енергетичному співтоваристві прокоментували меморандум між Москвою і Варшавою про реалізацію проекту "Ямал-Європа-2" через територію Польщі.

 

В Європейському енергетичному співтоваристві наполягають, що всі інфраструктурні проекти, подібні до трубопроводу "Ямал-Європа-2" на території Польщі, повинні відповідати вимогам Третього енергопакету.

Про це повідомив DT.UA директор секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач, коментуючи меморандум між Москвою і Варшавою про реалізацію проекту "Ямал-Європа-2" через територію Польщі.

"Секретаріат Енергоспівтовариства поки офіційно не проінформований про проект будівництва трубопроводу "Ямал-Європа-2" через територію Польщі. Але хочу підкреслити, що всі подібні інфраструктурні проекти на території ЄС повинні відповідати вимогам Третього енергопакету", - заявив секретар ЕС.

Зокрема, зазначив Янез Копач, йдеться про вимогу вільного доступу третіх сторін до транспортних потужностей, до ринкових принципів формування цін на товари і послуги. "Цього ЕК буде вимагати від "Південного потоку", - додав він.

Нагадаємо, 5 квітня російський "Газпром" оголосив про підписання з польським Europolgaz меморандуму про взаєморозуміння, документ передбачає реалізацію проекту "Ямал-Європа-2" через територію Польщі у напрямку Словаччини і Угорщини потужністю не менше 15 млрд куб. м газу на рік.

Однак президент Польщі Туск відмовився коментувати підписання меморандуму з "Газпромом", заявивши, що нічого про це не знає.

Для польської влади реанімація проекту "Ямал-Європа-2" стала несподіванкою. У Польщі не виключають, що оголошення про розширення газопроводу "Ямал-Європа" є елементом торгу Росії з Україною.

Окрім того, як відомо, єдиним підприємством, яке може будувати магістральні газопроводи у Польщі, є державна компанія Gaz-System. Влада Польщі звернула увагу, що рішення будувати другу гілку ямальського газопроводу - це суверенне рішення польського уряду, а не рішення "Газпрому" або будь-якого іншого уряду.

До того ж з 2004 року Польща знаходиться в Європейському Союзі, тому такі рішення повинні прийматися спільно з Брюсселем, нагадав міністр державного казначейства Польщі Миколай Будзановський, що курирує у польському кабінеті питання енергетики.

Другим відкритим питанням, як заявив польський міністр, є проблема обґрунтованості збільшення імпорту російського газу в ЄС. "Не бачу потреби у Польщі і ЄС на чергові 15 млрд кубів російського газу... Якщо ми подивимося на 2011-2012 роки, то побачимо спад імпорту російського газу у країни Євросоюзу на 10 млрд куб. м. Так що це також сумнівно з економічної точки зору", - підкреслив міністр.

Подробиці читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в інтерв'ю Світлани Мізіної з Янезом Копачем. !zn

Читайте також:

Директор секретаріату ЕС Янез Копач: "Україна повинна дотримуватися взятих зобов'язань як член Енергоспівтовариства"

Росія і Польща домовляються про будівництво ще одного газопроводу в обхід України

Польщі не потрібен додатковий газ від "Газпрому"