Єврокомісія підписала з Україною меморандум про макрофінансову допомогу на 1,8 млрд євро

22 травня 11:21

Третій пакет макрофінансової допомоги від ЄС на 1,8 млрд євро почне виділятися Україні найближчим часом.

 

Україна та Європейська комісія у Ризі підписали меморандум про взаєморозуміння щодо останнього (третього) пакета макрофінансової допомоги від ЄС на суму 1,8 млрд євро.

Меморандум підписали віце-президент ЄК Валдіс Домбровскіс, міністр фінансів України Наталя Яресько та голова Національного банку України Валерія Гонтарєва. На церемонії був присутній президент України Петро Порошенко.

Перша програма макрофінансової допомоги ЄС для України на 610 млн євро була схвалена навесні 2014 року і виділена Києву трьома траншами з травня 2014 року по квітень 2015 року.

ЄС минулого року схвалив для України також другу подібну програму на 1 млрд млрд, в рамках якої було виділено два рівних транша за 500 млн євро – 17 червня та 3 грудня.

Третю таку програму на 1,8 млрд євро, запропоновану Єврокомісією в січні цього року, Євросоюз схвалив 15 квітня. Транші по ній почнуть виділятися після підписання Меморандуму про взаєморозуміння між сторонами з програмою заходів, яку підтримує ця допомога. Передбачається, що фінансування по ній почнеться в середині цього року.