Єврогрупа зробить схему порятунку Кіпру шаблоном для інших країн

25 березня 21:44

Європейські лідери після вирішення проблем Кіпру мають намір і надалі "зміщувати ризики" оплати програм порятунку банків з платників податків на приватних інвесторів.

 

Схема порятунку Кіпру за рахунок приватних інвесторів стане новим шаблоном для вирішення банківських проблем в інших країнах єврозони, заявив голова Єврогрупи, міністр фінансів Нідерландів Йерун Дейсселблум.

"Знімати ризик з фінансового сектора і перекладати їх на плечі держав є невірним підходом", - зазначив Дейсселблум в інтерв'ю ЗМІ.

За його словами, якщо банк не може рекапіталізувати сам себе, то "розмова буде вестися з акціонерами і власниками облігацій, ми попросимо їх внести свій внесок у рекапіталізацію банків, а за необхідності підключимо власників незастрахованих вкладів".

"Якщо ми прагнемо до того, щоб фінансовий сектор був здоровим, стійким, то єдиний шлях - це сказати: "Дивіться, там, де ви берете на себе ризики, ви повинні з ними самі впоратися , а якщо ви не можете цього зробити, то вам не варто їх приймати. Це - підхід, який, як я вважаю, ми тепер, після виходу з пекла кризи, повинні послідовно застосовувати", - резюмував глава Єврогрупи.

Як підкреслює Financial Times, цей новий підхід разюче відрізняється від тієї стратегії, якої лідери ЄС прямували з моменту початку боргової кризи єврозони три роки тому. В ситуаціях з порятунком банків Ірландії та Іспанії, схожими на ситуацію Кіпру, залишалися незмінними деякі категорії приватних інвесторів, зокрема, володарі незастрахованих депозитів.

- Кіпр приніс у жертву другий за величиною банк і уникнув банкрутства

Нагадаємо, після тривалих переговорів у ніч на 25 березня Євросоюз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд погодилися надати Кіпру фінансову допомогу в розмірі 10 млрд євро і тим самим заздалегідь врятувати острівну державу від розпаду його банківської системи і банкрутства.

За умовами угоди, другий найбільший банк Кіпру Laiki Bank буде реструктуризовано. Всі депозити до 100 тис. євро, а також "хороші" активи з Laiki Bank перейдуть у Bank of Cyprus.

Рахунки понад 100 тисяч тимчасово будуть заморожені і обкладені податком, який, за непідтвердженими даними, може скласти до 30 відсотків. Точну цифру визначать протягом найближчих тижнів. За словами Йеруна Дейсселблума, цей захід дозволить зібрати до 4,2 мільярда євро.

Міністр фінансів республіки Міхаліс Сарріс пообіцяв вкладникам натомість цінні папери, але їх реальна цінність викликає серйозні сумніви.

При цьому рахунки всіх інших банків Кіпру не буде оподатковано.

Більшість банків країни після затяжних "канікул" почнуть роботу вже у вівторок, 26 березня, тоді як Bank of Cyprus і Popular Bank відновлять роботу в четвер.

Нагадаємо, 16 березня стало відомо, що для отримання 10 мільярдів євро стабілізаційного кредиту і запобігання дефолту Кіпру необхідно було самостійно знайти близько 5,8 мільярдів євро.

Спочатку головним антикризовим заходом вважалося введення спеціального податку на депозити. Передбачалося, що держава спише частину коштів, розміщених на банківських рахунках і депозитах.

Однак конфіскаційний захід викликав широке невдоволення як у кіпріотів, так і в іноземних вкладників, особливо російських бізнесменів. Парламент Кіпру не підтримав цей захід. Влада острівної держави намагалася домовитися про кредит з Росією, але отримали там відмову. Як пояснили в Москві, пропозиції Кіпру їх не зацікавили. !zn

Читайте також:

Експерти не вірять у вимога МВФ до України ввести податок на депозити, аналогічний кіпрському

Українські капітали можуть повернутися на батьківщину через проблеми на Кіпрі

Німці пригрозили закриттям кіпрських банків навічно

Росія в паніці заявила про "конфіскацію чужих грошей" урядом Кіпру