ЄС та Україна обговорять долю ГТС на початку травня. "Газпром" також запрошено

17 квiтня 11:59

Розіслано запрошення всім провідним компаніям, у тому числі і російському "Газпрому". На круглому столі буде обговорюватися питання модернізації ГТС, і побудови східноєвропейського хаба на території України.

 

У Брюсселі 3 травня відбудеться круглий стіл на тему модернізації української газотранспортної системи (ГТС), в якому братимуть участь всі три сторони - Європа, Україна і Росія. Про це повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький на прес-конференції в Києві в середу, 17 квітня.

"Круглий стіл точно відбудеться 3 червня у Брюсселі за головуванням єврокомісара (Гюнтера) Еттінгера і моїм", - заявив Ставицький.

Міністр зазначив, що розіслано запрошення всім провідним компаніям, у тому числі і російському "Газпрому" для того, щоб обговорити питання модернізації української ГТС і побудови східноєвропейського хаба на території України.

Нагадаємо, домовленість про проведення круглого столу була досягнута ще 21 лютого, перед проведенням саміту Україна-ЄС. На той час планувалося, що він відбудеться "протягом найближчих чотирьох тижнів", проте кілька разів терміни переносилися.

На круглому столі Україна і ЄС повинні обговорити питання газотранспортного консорціуму. Зокрема, як раніше заявляв Ставицький, саме під час цього обговорення має бути конкретизовано формат консорціуму - буде він тристороннім (Україна-ЄС-Росія) або ж двостороннім (Україна-Росія), на чому наполягає російська сторона. !zn

Читайте також:

Газотранспортна система України: на роздоріжжі

ЄС чекає конкретної пропозиції від України щодо консорціуму на базі ГТС

Україна розраховує вийти на результат переговорів з РФ щодо газу протягом двох місяців

Москва готова брати участь у консорціумі з ГТС тільки при відмові Києва від енергетичних правил ЄС

Переговори з Росією щодо ГТС ніхто не зупиняв, стверджує Ставицький: "Листування триває"