ЄС наполягає на тристоронньому консорціумі з управління українською ГТС

02 травня 13:04

У майбутньому української ГТС зацікавлені три сторони, а саме - Україна, Росія і Євросоюз.

 

Європейський Союз продовжує наполягати на тристоронньому форматі газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС, стверджуючи, що це в інтересах усіх зацікавлених сторін - Києва, Москви та Брюсселя.

Таку позицію Брюсселя в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" висловив європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер.

"У майбутньому української ГТС зацікавлені три сторони, а саме - Україна, Росія і ЄС. Поставки російського газу в ЄС, як і раніше, головним чином, йдуть транзитом через Україну. З 138 млрд кубометрів газу, які були експортовані в Європу в 2012 році, близько 84 млрд куб. м пройшли транзитом через Україну. Тому ми повинні всі разом обговорити стурбованості кожної зі сторін і намагатися знайти оптимальні, взаємовигідні рішення, оскільки та чи інша сторона просуває двосторонній підхід, який виключає одну з зацікавлених сторін", - заявив він.

Відповідаючи на питання агентства про інші можливі форми співпраці з українською ГТС, враховуючи раніше заявлену позицію Росії про двосторонній формат, Оттінгер знову підкреслив, що і це повинно обговорюватися трьома зацікавленими сторонами, а саме "між Україною, Росією та ЄС з урахуванням суверенних інтересів України". "ЄС готовий продовжувати надавати сприяння участі зацікавлених компаній Євросоюзу", - додав європейський комісар.

Коментуючи на прохання агентства висловлювання російського президента Дмитра Медведєва про те, що Москва може взяти участь у тристоронньому консорціумі з управління українською ГТС, якщо Київ відмовиться від правил ЄС у галузі енергетики, Оттінгер заявив: "Ми вважаємо, що правила, які в даний час імплементуються Україною в контексті її членства в Договорі про Енергетичне співтовариство, дозволять створити відкритий, прозорий і конкурентний енергетичний ринок в Україні, який буде корисний їй з точки зору енергетичної безпеки, а також Європейському Союзу і Росії, зокрема, для забезпечення надійності транзиту російського газу в країни ЄС".

"Ми вважаємо, що прагматичне рішення для забезпечення прозорого та недискримінаційного управління української ГТС може бути знайдене в рамках членства України в Енергетичному співтоваристві", - резюмував він. !zn

Читайте також:

Опозиція скасує всі афери з українською ГТС після зміни влади

Росія агітує Україну до створення двостороннього консорціуму з ГТС, обіцяючи "мінімум 60 млрд кубів транзиту

Серед українців - лише 8% прихильників здачі "труби" Росії

Кабмін просить Раду дозволити приватизацію "Нафтогазу" і його "дочок", а також оренду труби і сховищ