ЄС може збільшити макрофінансову допомогу Україні до 2,5 млрд євро - Reuters

23 сiчня 15:04

Через погіршення ситуації в економіці України Євросоюз задумався про збільшення своєї попереднього пропозиції.

 

Міністри фінансів країн-учасниць ЄС у вівторок, 27 січня, обговорять можливість виділення додаткових коштів в Україні в рамках міжнародної допомоги. Передбачається, що обіцяна раніше сума в 1,8 млрд євро може бути збільшена до 2,5 млрд євро, повідомляє Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.

"Враховуючи екстреність ситуації в Україні, міністри вирішать, наскільки ЄС може покращити свою початкову пропозицію у 1,8 млрд євро", - сказав один дипломат ЄС, який готує майбутню зустріч міністрів.

Два інших дипломата підтвердили, що таке обговорення буде, але попередили, що питання збільшення допомоги ще не є вирішеним, оскільки такий крок залишить менше грошей в бюджеті самого ЄС, "так що все не так просто".

Після того, як міністри фінансів країн ЄС домовляться про нову допомогу для України, Києву потрібно буде ще підписати так званий меморандум про взаєморозуміння, який зобов'язує до реформ.

Євросоюз 8 січня запропонував Україні 1,8 млрд євро макрофінансової допомоги. Очікується, що нова програма буде реалізована протягом 2015-початку 2016 року.

У той же час в Давосі міністр економіки Айварас Абромавічус повідомив, що міжнародна донорська конференція щодо залучення допомоги Україні переноситься на квітень замість раніше запланованої дати 15 січня.

Глава Мінфіну України Наталія Яресько у свою чергу повідомила, що виділення обіцяних міжнародних кредитів Україні буде можливо тільки після очікуваного в лютому-березні позитивне рішення МВФ за новою програмою фінансування.