ЄС готує газові угоди з Азербайджаном і Туркменістаном - FT

25 лютого 09:58

Брюссель зробить ставку на энергопартнерство з Баку та Ашхабадом з метою знизити залежність і роль РФ.

 

Євросоюз з метою зниження ролі Росії на європейському енергоринку має намір робити ставку на розвиток відносин з Азербайджаном і Туркменістаном, пише Financial Times з посиланням на проект довгострокової енергетичної стратегії ЄС, яка повинна бути оприлюднена в середу.

За даними Financial Times, ЄС "збільшить агітаційний наступ" на Азербайджан і Туркменістан через охолодження стосунків з Москвою, прагнучи поставити багаті газом, але політично чутливі країни (Азербайджан і Туркменістан - ред.) в центр енергетичної стратегії Євросоюзу. Очікується, що Брюссель представить стратегію Європейського енергетичного союзу в середу.

Згідно з початковими проектами плану, які потрапили в розпорядження Financial Times, ЄС спробує "використовувати всі інструменти своєї зовнішньої політики для встановлення відносин стратегічного партнерства в енергетиці" з альтернативними постачальниками палива, такими як Азербайджан, Туркменістан і Алжир.

Як заявив Financial Times віце-президент Єврокомісії з энергосоюзу Марош Шефчович, ЄС необхідно диверсифікувати джерела поставок, щоб менше залежати від російського "Газпрому".

При цьому Шефчович пояснив, що Росія залишиться "дуже важливим постачальником для ЄС, але її вплив буде менше".

Шефчович також зазначив, що ЄС раніше зробив помилки, прагнучи побудувати південний коридор для поставок палива, зокрема, газопровід Nabucco. "Ми винесли уроки з Nabucco. Проект провалився через відсутність достатньої політичної підтримки", - підкреслив він.

Однією з головних проблем в реалізації поставок газу з Азербайджану і Туркменістану, на думку Шефчовича, є позиція РФ, яка "наполягає, що постачання газу з Каспійського прибережного регіону можуть відбуватися лише при згоді сусідніх країн".

При цьому він підкреслив, що сподівається на можливість ЄС знайти "технічну та правову базу" для поставок туркменського газу. "Оскільки ми (ЄС) хочемо диверсифікувати свої джерела, я думаю, що країни навколо Каспійського моря однаково хочуть диверсифікувати маршрути експорту", - підсумував віце-президент Єврокомісії з энергосоюзу.

Пріоритетним проектом Шефрович вважає Транс-Адріатичний газопровід (TAP), за яким до 2020 р. в Італії повинні почати надходити 10 млрд кубометрів азербайджанського газу, в подальшому його потужність повинна зрости до 20 млрд кубометрів. Щоб забезпечити збільшення потужності південного коридору, Брюссель намагається залучити до проекту також Туркменістан.

Стратегія ЄС передбачає створення Енергетичного союзу до 2030 року як головний етап у формуванні єдиного ринку енергії, у зміні способів її виробництва, транспортування та споживання.

Україна розраховує стати його частиною, якщо буде така можливість, повідомляв в інтерв'ю ZN.UA голова НАК "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.