ЄС допоможе Україні отримати кредит на модернізацію газової труби

25 лютого 19:09

Керівництво Євросоюзу обіцяє провести круглі столи високого рівня з залученням держав ЄС, фінансових інституцій і компаній.

 

Європейський союз продовжуватиме свою підтримку модернізації української газотранспортної системи як ключової частини Європейської мережі і буде підтримувати Україну в інтенсифікації діалогу з міжнародними фінансовими інституціями для надання першого кредиту на реалізацію першочергового проекту з транзиту газу "Реконструкція лінійних споруд газогону "Уренгой-Помари-Ужгород (перша черга)".

Про це йдеться в спільній заяві, прийнятій учасниками саміту Україна-ЄС 25 лютого.

У цьому контексті будуть проведені загальні круглі столи високого рівня з метою просування розвитку регіонального ринку газу із залученням відповідних держав ЄС, фінансових інституцій і компаній", - говориться в документі.

Лідери ЄС із задоволенням зазначили, що з листопада 2012 року Україна з'єднана з ринком газу ЄС завдяки ефективним постачання газу в обох напрямках. Недавні інвестиції європейських енергетичних компаній в Україну були оцінені як позитивний факт в контексті об'єднання України з європейським ринком.

- Саміт Україна-ЄС: сторони прийняли підсумкову заяву

Лідери ЄС відзначили прогрес України у виконанні зобов'язань згідно Договору про Енергетичне співтовариство і визнали необхідність подальших зусиль для виконання всіх зобов'язань.

Як відомо, на сьогоднішній день Україна є найбільшою в світі країною-транзитером природного газу.

Україна транспортує російський природний газ до 18 країн Європи: Австрії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Греції, Італії, Македонії, Молдови, Румунії, Німеччини, Польщі, Сербії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Франції, Туреччини, Хорватії та Чехії. !zn

Читайте також:

Євросоюз поставить Україні реверсний газ

Євросоюз: Україна повинна отримати доступ до газу на міжнародних ринках

Євросоюз зажадав від України офіційно обговорити створення тристороннього консорціуму по ГТС