Єдиний соцвнесок знизять до 15%, - Арбузов

19 лютого 10:31

В даний час ставка ЄСВ, яку сплачує роботодавець, складає від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва, крім того, ще від 2,6% до 3,6% утримується безпосередньо з працівника.

 

Кабінет міністрів планує внести до Верховної Ради законопроекти про зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) до 15% і розширення шкали прогресивного податку на доходи фізичних осіб зі зниженням мінімальної ставки до 10% в лютому-березні.

Про це повідомив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

"З метою ліквідації умов для існування тіньового сектору економіки і перенесення податкового навантаження на більш платоспроможну категорію громадян планується зниження нарахувань на фонд оплати праці шляхом істотного зменшення ставки єдиного соціального внеску", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Бізнес".

В даний час ставка ЄСВ, яку сплачує роботодавець, складає від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва. Крім того ще від 2,6% до 3,6% утримується безпосередньо з працівника.

Що стосується прибуткового податку, то з 2004 року була введена єдина ставка: перші три роки вона становила 13%, потім була збільшена і тепер становить 15%. До цього в Україні тривалий час діяла п'ятиступінчаста шкала податку від 10% до 40%, при цьому ставка в 40% застосовувалася до сум понад 1700 грн.

Податковий кодекс з 2011 року підвищив для доходів, що перевищують 10 мінімальних зарплат (близько 11,5 тис. грн на місяць), ставку податку до 17%. При цьому доходи понад 17 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (19,5 тис. грн) не оподатковуються ЄСВ.

Арбузов вважає, що доцільно збільшити кількість ступенів нинішньої шкали прогресивного податку на доходи фізосіб, підвищивши ставку для найбільш заможних громадян.

Він уточнив, що розробка цих законопроектів почалася ще в минулому році, і зараз новий склад уряду разом з представниками бізнесу та громадських організацій їх активно допрацьовує.

За словами першого віце-прем'єра, в якості джерел компенсації недонадходжень розглядається ревізія неефективних податкових пільг, здійснення більш щільного контролю за трансферним ціноутворенням.

"Посприяють "компенсації" і результати боротьби з тіньовим сектором економіки шляхом запровадження спрощеної форми непрямого оподаткування", - додав Арбузов. !zn

Читайте також:

Потрібні гроші - реформуйте єдиний соціальний внесок

Міндоходів запропонувало зменшити прибутковий податок

Янукович запропонував розширити шкалу прогресивного податку на доходи фізосіб

Платити єдиний соцвнесок потрібно не до спецфондів, а безпосередньо до держбюджету, - експерт