ЄБРР визнав вплив кіпрської кризи на Східну Європу

08 квiтня 15:11

Ризики, пов'язані із кризою на Кіпрі, виявилися серйознішими, ніж думали у ЄБРР. Готуються знизити прогнози щодо країн Східної Європи.

 

Фінансова криза на Кіпрі, яка викликала необхідність надання острівній державі міжнародної допомоги, загрожує послабленням зростання ВВП країн Східної Європи, які мають банківські та зовнішньоторговельні зв'язки з Кіпром, вважають економісти Європейського банку співробітництва і розвитку (ЄБРР).

Ще один виток невизначеності, пов'язаний з борговою кризою в єврозоні, може призвести до зростання вартості запозичень для банків і відтоку великих вкладів і фондування з країн зі слабкими банками, заявив заступник головного економіста ЄБРР Йеромін Цеттельмейер в інтерв'ю агентству Bloomberg.

"Ці країни дуже важливі, і вони дуже великі, тому якщо в ЄС буде спад, то він не може не позначитися на всіх 29 східноєвропейських і центрально-азіатських державах", де працює ЄБРР, сказав експерт. "Ризики вищі, ніж ми думали, і вони значною мірою вказують на зниження", - додав він.

У січні ЄБРР прогнозував посилення зростання ВВП у східноєвропейських країнах до 3% в 2013 році з 2,6% в 2012 році. Прогноз буде оновлено початку травня. Цеттельмейер вважає, що поки складно оцінити всі можливі наслідки кризи на Кіпрі, але він не виключає погіршення прогнозу. !zn

Читайте також:

Німці підтримали жорсткі дії Меркель щодо Кіпру

Ахметов встиг вивести з Кіпру 30 млн доларів

Кіпр продасть всі відділення своїх банків в Україні і Росії

Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України в 2013 році до 1%