ЄБРР позичив Україні 300 млн євро для підвищення безпеки АЕС

25 березня 21:04

Європейський банк виділив Україні кредит на 15 років для приведення рівня безпеки українських АЕС у відповідність з міжнародними вимогами.

 

Україна і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) 25 березня підписали кредитну угоду на 300 млн євро в рамках комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків українських АЕС.

З української сторони угоду підписали міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький і в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Віссаріон Кім, з боку банку - директор представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвек.

"Цей проект дуже важливий для України в контексті підтримки високого ступеня безпеки ядерних установок", - зазначив Куусвек.

Кошти почнуть надаватися в 2013 році, термін кредиту - 15 років, процентна ставка - Libor по євро +1%.

Нагадаємо, в цілому програма підвищення безпеки українських АЕС оцінюється в 1,4 млрд євро. Ще 300 млн євро надасть Європейське співтовариство з атомної енергії (Euratom).

Згідно з постановою Кабміну, джерелами фінансування програми, крім кредитів ЄБРР та Euratom в сумі 8 млрд грн, будуть власні кошти НАЕК "Енергоатом" - 4,453 млрд грн (426,3 млн євро).

Як очікує уряд, реалізація програми дозволить привести рівень безпеки українських блоків до міжнародних вимог, а також забезпечить виконання в повному обсязі міжнародних зобов'язань України щодо підвищення безпеки діючих АЕС. !zn

Читайте також:

ЄБРР може припинити фінансову допомогу Україні через корупцію

"Ядерне" лобі зміцнює атомну залежність України від Росії

Україна позичить 600 млн євро для безпеки АЕС

Кабмін затвердив будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива за 3,7 млрд грн