Японія вирішила відмовитися від використання АЕС

03 вересня 05:23

Уряд Японії після аварії на АЕС Фукусіма-1 вирішив переглянути попередні плани розвитку енергетики у країні. Ключові міністри схиляються до того, щоб з часом країна змогла повністю відмовитися від АЕС.

 

В ході урядової наради, проведеної в канцелярії прем'єр-міністра Японії, влада прийшла до висновку, що нова енергетична стратегія Японії буде передбачати повну відмову від АЕС.

Фахівцям та громадськості запропонували три можливі шляхи до повної відмови від АЕС, іменованої «планом ядерного нуля»: зведення частки АЕС у енергетиці країни до 2030 року до нуля, до 15% і підтримання на рівні 20-25%.

За участю державних чиновників, політиків і населення були організовані слухання, на яких обговорювалася доля АЕС в країні. Результати голосування за їхніми підсумками і були прийняті до відома урядом при визначенні нової енергетичної стратегії.

Ключові міністри, у веденні яких знаходиться атомна енергетика, схиляються до того, щоб з часом країна змогла повністю відмовитися від АЕС, бо за повну відмову від атомної енергетики висловилися близько 70% осіб, що взяли участь у слуханнях.

Зараз уряд вступив у завершальну стадію узгоджень щодо прийняття стратегії, яка передбачає відмову від АЕС. Для цього буде суворо лімітований термін експлуатації АЕС - не більше 40-ка років і введена заборона на будівництво нових станцій.

Однак у цього плану, якщо він і буде прийнятий урядом за основу, є чимало противників, які вважають, що він закриє дорогу в галузь молодим фахівцям і призведе до відставання національної атомної індустрії, відзначає телеканал.

Згідно з проектом, що існував до аварії на АЕС Фукусіма-1, атомна галузь повинна була до 2030 року забезпечувати до 50% всіх потреб Японії в електроенергії. До аварії її частка становила близько 30%.

Як повідомлялося, в серпні загальне споживання електроенергії в Японії різко знизилося, свідчать дані Федерації електроенергетичних компаній.

Згідно з доповіддю, 10 регіональних компаній продали в липні 68,5 млрд кіловат-годин електроенергії, що на 6,3% менше показника попереднього року і є другим найбільшим скороченням за весь час.

В результаті аварії на АЕС «Фукусіма-1» навесні минулого року повністю розплавилися паливні стрижні відразу на трьох реакторах. Великі території зазнали забруднення радіоактивними речовинами. З району станції довелося евакуювати близько 80 тис людей. В даний час проблемні енергоблоки вже приведені в стан холодної зупинки, ведеться підготовка до вилучення ядерного палива.

Нагадаємо, сильний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня. За ним послідувало цунамі, внаслідок чого інфраструктура північно-східних районів країни була практично зруйнована. Крім того, стихійне лихо вивело з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма», що призвело до аварії і витоку радіації.

Аварії на «Фукусімі-1» присвоєно вищу, сьому категорія небезпеки. Раніше цей рівень присвоювався лише катастрофі на Чорнобильській АЕС в 1986 році. Населені пункти в радіусі 20 км від станції були евакуйовані і оголошені зоною відчуження. !zn

Читайте також:

У Японії з'явилися метелики-мутанти після катастрофи на «Фукусімі»

Україна і Японія підписали документ про ліквідацію наслідків Чорнобиля та Фукусіми

Рівень радіації на «Фукусімі» в 10 разів перевищив смертельну дозу

З «Фукусіми-1» понад 70% радіаційних викидів потрапило в океан