Японія перегляне відмову від ядерної енергетики

27 грудня 13:45

Новий уряд Японії перегляне плани своїх попередників щодо поетапної відмови від ядерної енергетики до 2040 року.

 

Новий уряд Японії оголосив про намір переглянути плани повної відмови від ядерної енергетики, запропоновані попереднім кабінетом міністрів. За словами міністра промисловості Тосиміцу Мотегі, зупинені реактори зможуть відновити роботу, якщо відповідна перевірка встановить їхню повну безпечність.

Попередній уряд Японії пообіцяв відмовитися від використання АЕС як мінімум до 2040 року. Це рішення було прийнято під тиском громадської думки, стурбованої тяжкими наслідками торішньої аварії на АЕС "Фукусіма-1".

Плани щодо розморожування роботи ядерної енергетики були представлені новим прем'єр-міністром країни Сіндзо Абе, який оголосив головним пріоритетом свого уряду стійке економічне зростання. За його словами, Японія не може дозволити собі сповільнити розвиток через високі ціни на електроенергію, викликані закриттям півсотні атомних реакторів по всій країні.

У рамках цієї стратегії Абе також анонсував проведення низки ліберальних економічних реформ, спрямованих на активізацію ділової активності та створення нових робочих місць.

Японські ринки поставилися до пропозицій прем'єр-міністра вельми прихильно: перемога його партії на виборах моментально підвищила індекс Nikkei - індикатор стану місцевого фондового ринку. Одним з лідерів зростання цін на біржі стали акції акції компанії Tokyo Electric Power (Tepco) - оператора АЕС "Фукусіма-1".

Абе був обраний
на пост японського прем'єр-міністра 26 грудня за підсумками виборів, на яких переконливу перемогу здобула його Ліберально-демократична партія.

Як повідомлялося раніше, у березні 2011 року в результаті землетрусу, цунамі і аварії на АЕС "Фукусіма-1" великі території зазнали радіоактивного зараження, внаслідок чого тисячі людей були змушені покинути обжиті місця. Тільки витрати на ліквідацію аварії і компенсації постраждалим, як очікується, досягнуть 125 мільярдів доларів.

Крім того, багатомільярдних непрямих збитків зазнала вся японська економіка, яка через зупинку ядерних реакторів перейшла на використання більш дорогої електроенергії з інших джерел. ! zn

Читайте також:

Японія має намір відмовитися від атомної енергетики до 2040 року

Україна і Японія підписали документ про ліквідацію наслідків Чорнобиля і Фукусіми

Рівень радіації на «Фукусімі» у 10 разів перевищив смертельну дозу

З «Фукусіми-1» більше 70% радіаційних викидів потрапило в океан