Янукович знову заявив, що не погодиться на вимогу МВФ підвищити тарифи на газ

29 березня 07:55

Янукович знову пообіцяв, що Україна не погодиться на вимогу МВФ підвищити тарифи на газ для населення. З Росією щодо ціни на газ президент сподівається домовитися, хоча й визнає, що і споживання «блакитного палива» скорочувати треба, і розглядати питання про диверсифікацію постачань необхідно.

 

Україна буде продовжувати працювати з Міжнародним валютним фондом за нинішньою програмою stand-by, але тарифи на газ не буде підвищувати. Про це президент Віктор Янукович заявив в інтерв'ю виданню The Wall Street Journal.

"Що стосується відносин з Міжнародним валютним фондом, ці відносини базуються на партнерстві та прозорості. По суті, ми дотримуємося усіх вимог Міжнародного валютного фонду, за винятком умови про підвищення тарифів на газ для споживачів на 50%. І ми не можемо погодитися з такою вимогою, оскільки тарифи, які ми маємо зараз, є високими, якщо не найвищими", - сказав Янукович.

Разом з тим він висловив надію на те, що сторони "у довгостроковій перспективі досягнуть домовленості".

"Ми будемо продовжувати працювати з програмою stand-by. Питання про перегляд (тарифів) не стоїть на порядку денному. Україна дуже відповідально ставиться до своїх зовнішніх зобов'язань, виплачує та обслуговує всі свої борги вчасно", - зазначив президент.

Янукович також зазначив, що українська економіка "стабільна і демонструє тенденцію до зростання". "У 2012 році ми залишаємося оптимістами в частині економіки і внутрішньої ситуації у нашій країні. Оптимізм є головним словом", - підкреслив він.

МВФ: Вдалі газові переговори з РФ не знімають питання підвищення тарифів для населення

Глава держави відзначив також, що Україна все ще сподівається домовитися з Росією про зниження ціни за газ, однак буде скорочувати споживання «блакитного палива».

"Що стосується газового питання, воно складне і болюче для нашої країни. Україна має найвищу ціну на газ в Європі, і це необгрунтовано для українського споживача. Переговори з Росією, які тривають протягом двох років, досі не принесли результатів. Україна повинна скоротити споживання газу. Це прямий наслідок цих переговорів. Далі ми будемо дотримуватися курсу на скорочення ", - зазначив президент.

У цьому контексті він підкреслив, що мова йде, зокрема, про заміну природного газу на вугілля із застосуванням спеціальних технологій, пошук альтернативних джерел енергії, більш дешевого газу, нарощування його внутрішнього видобутку, а також розгляд питання про диверсифікацію поставок.

"У той же час ми сподіваємося, що переговори з Росією дадуть хороший результат", - зазначив Янукович.

Нагадаємо, раніше глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що навіть у випадку вдалих переговорів з Росією про ціну імпортованого газу це не знімає питання про підвищення тарифів на газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

Питання тарифів на газ стало каменем спотикання в минулому році, коли Україна втратила можливість отримати від МВФ три квартальних кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен у рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол.

Востаннє місія МВФ працювала в Україні восени минулого року, після чого взяла паузу для відпрацювання технічних питань.

З Росією ж Україна веде переговори щодо зниження ціни на газ майже два роки. Чергові переговори з цього питання президентів України і Росії будуть продовжені у кінці травня. !zn

Читайте також:

Україна хоче купувати газ у Туреччині, Румунії та Німеччині

Кабмін офіційно визнав, що переговори з МВФ зайшли у глухий кут

У МВФ і без тарифів зараз не надто шанують офіційний Київ

Хорошковський і Клюєв повернулися від МВФ ні з чим