Янукович скомандував "пуск" спільному бурінню з Shell першої пошукової свердловини в Харківській області

25 жовтня 11:40

Буріння свердловини "Біляївська-400" відбувається у відповідності з договором про спільну діяльність ДК "Укргазвидобування" та компанії Shell.

 

У Харківській області (село Веселе, Первомайський район) урочисто оголошено про початок буріння першої розвідувальної свердловини "Біляївська-400" в рамках спільного договору компанії Shell і ДК "Укргазвидобування".

У церемонії взяв участь президент України Віктор Янукович. Після того, як глава держави сказав "Вперед!", Відбувся запуск обладнання. "Сьогодні ми відкриваємо першу вишку, яка на добу буде видобувати близько 300 куб м газу", - заявив Янукович.

Він також відзначив важливість високого рівня екологічного захисту при реалізації таких проектів і подякував компанії Shell за те, що вона приділяє велику увагу питанням екології. «Технології, за якими буде буритися свердловина і видобуватися газ на великій глибині, - одні з найкращих», - сказав Янукович.

Буріння свердловини "Біляївська-400" відбувається у відповідності з договором про спільну діяльність ДК "Укргазвидобування" та компанії Shell. Договір передбачає проведення пошуку, розвідування та видобутку вуглеводнів в ущільнених пісковиках загальною площею близько 1300 кв. км.

Буріння свердловини «Біляївська-400» проходить згідно з договором про спільну діяльність ДК «Укргазвидобування» та компанії Shell (частки кожної з компаній рівні і складають по 50%).

Мова йде про пошук, розвідування і видобуток вуглеводнів в ущільнених пісковиках загальною площею близько 1300 кв. км у Харківській області. Заплановані терміни буріння першої пошукової свердловини - 5-6 місяців, проектна глибина - 5250 м. Початковий етап робіт передбачає також буріння ще декількох пошукових свердловин протягом 3-4 років.

Після завершення початкового етапу робіт, витрати Shell на спільну діяльність можуть досягти $200 млн.

Нагадаємо, на початку жовтня Рада врегулювала деякі питання видобутку нетрадиційного газу. Зокрема, 2 жовтня були прийняті законопроекти №11120 (проголосований як поправка), передбачає врегулювання порядку оподаткування при СРП, а також законопроект №11213, що дозволяє проведення закупівель, необхідних для реалізації УРП без застосування тендерних процедур. !zn

Читайте також:

Україна прагне стати одним із центрів газовидобутку в Європі - глава МЗС

Українська влада все ж розраховує в листопаді підписати три контракти з видобутку нетрадиційного газу

Україна додатково отримає від Shell $ 400 млн бонусу за Юзівську площу