Янукович похвалив Ахметова

18 жовтня 15:25

Президент відзначив значну роль СКМ бізнесмена Ріната Ахметова в залученні інвестицій в Україну. При цьому він додав, що подібний проект реалізується в Україні вперше і від успішності його реалізації буде багато залежати в перспективі.

 

Президент України Віктор Янукович відзначив високий внесок найбільшої в Україні компанії "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ), що підконтрольна бізнесмену Рінату Ахметову, в залучення інвестицій в економіку країни та модернізацію металургійної галузі.

Про це глава держави сказав у ході урочистої церемонії відкриття майданчика і закладання першого каменя нової повітророздільної установки (ВРУ-1400) загальною вартістю 130 млн євро на Єнакіївському металургійному заводі (ЄМЗ, Донецька обл.),
що входить до групи "Метінвест", у четвер, 18 жовтня.

"Цей пілотний проект, який буде реалізовано на Єнакіївському металургійному заводі спільно з французькою компанією (Air Liquide - ред), яка інвестує в проект близько 115 млн євро прямих інвестицій. Це будуть інвестиції в нашу економіку, нашу металургійну галузь", - сказав Янукович.

При цьому він додав, що подібний проект реалізується в Україні вперше і від успішності його реалізації буде багато залежати в перспективі.

"СКМ, яка є замовником цього проекту, є одним з лідерів металургійного виробництва, і після закінчення цього будівництва вона одержить необхідний газ (кисень, азот і аргон - ред) за цінами приблизно на 25% нижче існуючих, тому що це підприємство буде застосовувати зовсім нові енергозберігаючі технології. Є стратегічний зв'язок між інвестором і замовником", - підкреслив глава держави.

Янукович зазначив, що в фінансуванні проекту бере участь Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), підкресливши, що цей банк "є нашим старим і надійним партнером, і ми це дуже цінуємо".

Президент України відзначив, що установка буде побудована до кінця 2014 року.

"Це черговий крок у розвитку нашої держави, який ми зробимо спільно з нашими партнерами, з дуже великою перспективою подальшої співпраці. Ми сподіваємося, що подібні проекти будуть впроваджуватися не тільки на ЄМЗ, і цей пілотний проект у подальшому стане серійним", - сказав Янукович .

Як повідомлялося, французька компанія з виробництва технічних газів Air Liquide побудує для потреб ЄМЗ нову ВРУ-1400 загальною вартістю EUR130 млн (у тому числі "Метінвест" витратить на проект близько EUR26 млн), яка дозволить виробляти кисень, азот і аргон для підприємства на умовах аутсорсингу.

Обсяг вливань Air Liquide буде профінансовано спільно з ЄБРР, який надасть кредит на EUR85 млн.

Планується, що ВРУ-1400 буде здійснювати поставки технічних газів на ЄМЗ і інші підприємства України. Проектуванням, будівництвом і експлуатацією повністю займається Air Liquide.

"Метінвест" уклав довгостроковий контракт з французькою Air Liquide, яка на умовах аутсорсингу буде поставляти ПАТ "ЄМЗ" технічні гази після будівництва на його території ВРУ, введення в експлуатацію якої заплановано на середину 2014 року.

ЄМЗ, українсько-швейцарське підприємство ТОВ "Метален" і ММЗ входять до складу групи "Метінвест", основними акціонерами якої є ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) (71,25%) і група компаній "Смарт-холдинг" ( 23,75%).

Керуючою компанією групи "Метінвест" є ТОВ "Метінвест Холдинг". !zn

Читайте також:

Ахметов заплатив більше всіх податків у 2011 році


Старший син Януковича відбирає в Ахметова звання «маршала» вугільній галузі


Ахметов став власником найбільшого приватного залізничного вантажоперевізника