Янукович підписав указ про створення Нацкомісії регулювання ринку ЖКГ-послуг

14 липня 12:31

Президент України Віктор Янукович схвалив створення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг (НКРРКП).

 

Відповідний указ про створення комісії як колегіального органу №743/2011 від 8 липня 2011 року оприлюднено на сайті голови держави. Указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Згідно з указом, НКРРКП буде встановлювати тарифи на комунальні послуги за уже затвердженими Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) порядками та процедурами їх формування до прийняття своїх нормативно-правових актів щодо встановлення тарифів.

До прийняття НКРРКП своїх нормативно-правових актів у частині регулювання та контролю дотримання суб'єктами господарювання умов і правил здійснення діяльності у сфері теплопостачання та централізованого водопостачання і водовідведення, передбачених ліцензіями, виданими в установленому порядку, вони також будуть керуватися напрацьованою НКРЕ документацією.

У свою чергу, Кабінет міністрів у місячний термін повинен розробити проект положення про НКРРКП, а також затвердити граничну чисельність співробітників комісії з урахуванням зменшення чисельності працівників НКРЕ, яку було збільшено з метою дії тимчасового виконання функцій з регулювання ринку комунальних послуг до створення НКРРКП.

Уряд також має вирішити питання матеріально-технічного забезпечення діяльності НКРРКП та її розміщення.

Окрім того, Кабмін має привести свої і забезпечити приведення центральними органами виконавчої влади своїх актів відповідно до оприлюдненого указу.

Як повідомлялося, Верховна Рада 8 липня 2010 року прийняла закон "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України". Відповідно до закону, НКРРКП є колегіальним центральним органом виконавчої влади, а її діяльність повинна була направлятися і координуватися Кабінетом міністрів.

У той же час, рада 7 липня 2011 року уніфікувала законодавство про національні комісії, що регулюють природні монополії, передавши до рук президента формування їх діяльності (усі нацкомісії будуть підпорядковані голові держави і підзвітні Верховній Раді).