Янукович не хоче перед виборами підвищувати тарифи на газ на вимогу МВФ

06 березня 09:55

Україна не буде підвищувати ціни на газ для населення, як того вимагає МВФ, поки доходи громадян не будуть достатньо високими.

 

Президент України Віктор Янукович заявляє, що Україна не погодиться з вимогою Міжнародного валютного фонду (МВФ) про підвищення цін на газ для населення.Про це він повідомив під час церемонії нагородження видатних жінок з нагоди 8 березня в Києві у вівторок, 6 березня."Нам треба спочатку підняти доходи нашого населення, а потім піднімати ціни. Тому вимоги МВФ підняти на 50% ціну на газ для населення для нас є неприйнятним, ми на це не згодні і ніколи не погодимося", - сказав він.

Янукович зазначив, що з цієї причини Україна і не має кредитів від МВФ. У той же час він вважає, що все це на краще, оскільки Україні вдалося скоротити зовнішні борги.Нагадаємо, що раніше Янукович заявляв, що Україні "дуже потрібні кредити МВФ". За його словами, те, що цих кредитів ось уже рік як немає, - це "з одного боку погано, а з іншого - добре".Ще восени 2011 року глава НБУ Сергій Арбузов в ексклюзивному інтерв'ю ZN.UA повідомив, що практично всі умови угоди з МВФ вже виконано, залишилися тільки тарифи на газ для населення. Оскільки, за словами Арбузова, різке підвищення цих тарифів для уряду буде рівносильним політичному самогубству.Як відомо, в 2011 році Україна не отримала від МВФ ані копійки. Однак український уряд зумів збільшити держборг і без кредитів МВФ. Так, сукупний державний борг України в 2011 році виріс на 9,1% або на 4,918 млрд. дол - до 59,216 млрд. дол. При цьому за 2010 рік держборг збільшився ще більше - на 36%.У 2012 році Україна повинна повернути МВФ SDR2, 433 млрд (3,719 млрд доларів за поточним курсом), у тому числі SDR199 млн у рахунок відсотків. !znЧитайте також:Україна почала віддавати кредити МВФМВФ поставив владу у глухий кут, зажадавши у рік виборів підвищити ціни на газХорошковський: Україні доведеться знову позичати, аби повернути старі боргиОфіційно високу зарплату в Україні отримують лише 100 тис. осіб