Янукович хоче, щоб Україна була надійним мостом між ЄС і РФ і не створювала проблеми

05 червня 13:01

За словами президента, від пріоритетів вступу в ЄС Україна не відступила, але придивляється до діяльності Митного і Євразійського союзів.

 

Україна не відступає від пріоритетів вступу в Європейський Союз, але придивляється до діяльності таких об'єднань, як Митний союз і Євразійський союз, заявив президент Віктор Янукович.

"Ми не змінюємо своїх пріоритетів. Ми придивляємося. Ми сьогодні маємо програму, над якою ми працюємо. Я маю на увазі програму європейської інтеграції, і ми виконуємо цю програму для того, щоб виконати всі наші зобов'язання перед Радою Європи", - заявив Янукович на пленарній сесії "Майбутнє європейської інтеграції" на регіональному саміті всесвітнього економічного форуму у Стамбулі у вівторок.

Говорячи, зокрема, про обсяги товарообігу України і ЄС, Янукович зазначив, що рівень цього товарообігу складає 26%, а з Росією - 29%.

"Тим не менш, наше стратегічне рішення було прийнято, і моє, і моєї політичної сили, в якій я перебував майже 15 років - це програма, в основі якої лежав вступ України в ЄС, тобто євроінтеграція", - підкреслив президент.

Янукович зазначив, Україна що зараз дуже уважно вивчає ситуацію навколо такого економічного об'єднання, як Митний союз, який існує всього лише рік "і сьогодні ще важко сказати, яка там буде ситуація".

Окрім того, він у черговий раз заявив про те, що Україна, перш за все, повинна бути надійним мостом між Європою і Росією і не створювати проблеми.

"Україна, перш за все, повинна бути надійним мостом між Європою і Росією. Ми не повинні створювати проблем. Навпаки, ми повинні створювати умови і для руху товарів, і для фінансів. Україна - економічно розвинута країна. Вона вигідна і Європі, і Росії" , - підкреслив Янукович.

Говорячи про дискусію, яка триває останні 20 років на тему, де знаходиться Україна, він зазначив, що на політичній карті Україна знаходиться в Європі: "Коли ми говоримо про місце України на політичній карті - Україна знаходиться в Європі".

Торкаючись питання відстоювання Україною своїх національних інтересів, президент зазначив, що зараз міркує над тим, яким чином будувати відносини, зокрема, з Митним союзом.

"Товарообіг, який перевищує більше 30%, змушує нас бути дуже прагматичними", - підкреслив Янукович.

Як відомо, Москва давно запрошує Київ до Митного союзу і Євразійського союзу, обіцяючи після вступу значнівигоди, в тому числі і внутрішні російські ціни енергоносіїв, тобто, російський газ. Однак Київ пропонує співпрацю з МС у форматі "3+1". Раніше президент України заявляв, що можливість вступу Києва до Митного союзу буде залежати від результатів роботи цього союзу. !zn

Читайте також:

У Партії регіонів вже заговорили про інтеграцію з Росією через бойкот європейців

Росія забракувала українську формулу співпраці з Митним союзом

Путін сконцентрується на зміцненні впливу на пострадянському просторі

Медвєдєв: У країн, що не вступили до Митного союзу, виникнуть складнощі