Янукович доручив відновити виплати "Юлиної тисячі" вкладникам Ощадбанку СРСР

07 березня 09:28

Президент оголосив на засіданні уряду свої нові соціальні ініціативи. Зокрема, наказав уряду відновити виплати знецінених вкладів Ощадбанку колишнього СРСР у розмірі до 1 тис. грн.

 

Президент України Віктор Янукович доручив уряду забезпечити виплату у червні-грудні 2012 року компенсації за знеціненими вкладами Ощадбанку колишнього СРСР у розмірі до 1 тис. грн.

Про це він заявив у середу, 7 березня, на розширеному засіданні Кабінету міністрів під час оголошення своїх нових "соціальних ініціатив".

"Держава повинна виконувати свої зобов'язання. Тому, починаючи з 1 червня і до кінця року, цю частину боргу має бути повернуто", - сказав Янукович.

Він зазначив, що "все має відбуватися у плановому порядку, це питання має бути ретельно опрацьовано, щоб не було черг, які були у 2008 році".

За словами Януковича, особисту відповідальність за виконання цього завдання будуть нести прем'єр-міністр Микола Азаров, віце-прем'єр з соціальних питань Сергій Тігіпко і голова НБУ Сергій Арбузов.

ZN.UA: Таким чином можна констатувати, що старт виборчої кампанії дано. Уряд вже оприлюднив інформацію про розробку законопроекту про повернення знецінених вкладів Ощадбанку колишнього СРСР.

Проте варто нагадати тенденції кінця минулого року, коли на три-чотири місяці затримували всі соціальні виплати, зокрема допомогу при народженні дитини, відправляли у неоплачувані відпустки вчителів, лікарів тощо. У 2012 році владі буде дуже складно знайти гроші навіть на те, щоб покрити всі соціальні витрати, зафіксовані у бюджеті. Та й жодної копійки на повернення вкладів населення у бюджеті-2012 не передбачено, і повірити у те, що уряд додатково знайде десятки мільярдів для цієї програми, дуже важко.

Як зазначив у статті для ZN.UA екс-перший заступник міністра соціальної політики Павло Розенко, "треба розуміти, що подібні законопроекти розробляються не для того, щоб їх приймати, а щоб уряд міг проводити потужні PR-кампанії навколо них, організовувати прес-конференції , брифінги, брати участь у ток-шоу".

Нагадаємо, що ще у квітні 2011 року у Верховній Раді відбулися парламентські слухання з питання повернення громадянам втрачених вкладів Ощадбанку СРСР. Тоді ж була створена робоча група, результатів роботи якої поки немає. Навіть Кабінет міністрів України досі не ухвалив рішення щодо порядку виплат компенсацій за знеціненими вкладами радянського «Ощадбанку».

У ході цих слухань перший віце-спікер Адам Мартинюк (КПУ) повідомив, що сума боргу перед вкладниками перевищує 131 млрд грн, проте «з урахуванням 20-річної інфляції цей показник збільшився до 1 трлн грн».

Як відомо, у жовтні 1996 року Рада прийняла закон «Про держгарантії поновлення заощаджень громадян України», яким фіксувався борг у розмірі 131,96 млрд грн і визначався порядок виплати вкладів Ощадбанку СРСР.

Зокрема до 2008 року держава виплатила близько 9 млрд грн. У 2008 році рішенням уряду Юлії Тимошенко на виплати було виділено з бюджету ще 6,061 млрд грн. Вкладники мали право на компенсацію у розмірі 1 тис. грн, їх спадкоємці - до 500 грн. Але у липні 2009 року Кабмін на невизначений термін припинив виплати через нестабільну економічну ситуацію. Виплати досі не
відновлено. !zn

Читайте також:

На повернення вкладів "Ощадбанку СРСР" грошей, як завжди, немає

Мінфін готується повернути гроші вкладників Ощадбанку колишнього СРСР

Янукович хоче, щоб до кінця року Азаров з Арбузовим придумали, як знайти гроші на повернення вкладів Ощадбанку СРСР

Банкір Савченко запропонував свій варіант повернення внесків колишнього СРСР