Янукович: Бригади цілодобово міняли валюту та вивозили її за кордон

20 жовтня 06:06

Постанова Національного банку про обмін валюти за паспортом була необхідна, щоб зупинити вивіз доларів за межі України. Про це заявив президент Віктор Янукович в телеінтерв'ю поету і журналісту Віталію Коротичу.

 

«Були цілі бригади, які цілодобово міняли гривні на валюту, валюту пакували і вивозили. Тут вже треба було щось робити», - повідомив президент.

«Знаєте, Національний банк у нас незалежний. Взагалі всі хочуть бути незалежними. Але як навести лад і порядок в країні? Всі хочуть, щоб був і порядок, і бути незалежними. До речі, я мав дуже жорстку розмову з Нацбанком, коли вони ввели ці паспорти. Ви знаєте про цей ажіотаж навколо обміну валюти. А потім, коли я подивився глибоко в цю проблему, я дійсно зрозумів причину, чому це робилося», - сказав В.Янукович.

За його словами, паспортизація обміну була необхідна, «тому що з України висмоктувати валюту».

«А хто це робив? Тіньовий бізнес, корупціонери. Розумієте? І як це треба було припинити, тому що я несу відповідальність за золотовалютний резерв НБУ, а він складається з валюти, з доларів. І сьогодні, коли золотовалютний резерв зростає – це добре. Ми за півтора роки значно підвищили золотовалютні резерви, і вони вже зараз більше, ніж 38 млрд. доларів. (Насправді - 35 млрд - ред.)Але коли НБУ відчув, що почали вивозити валюту з країни і у великих обсягах, використовувати різні схеми, конвертацій і центри – ви про них багато чули, ну, і через обмінки», - підкреслив президент.

«Тому НБУ вжив жорсткі заходи. Трошки перегнули палку, зробили незручності, але ми побачили, як за тиждень майже на 500 млн менше стало обміну валют. І коли почали дивитися в обличчя людей, хто міняє, - почали ховатися. (Валютний ринок пішов у тінь - ред.) Тому, безумовно, є негативні наслідки, але ми зобов’язані захищати наші національні інтереси», - сказав В.Янукович.