Янукович створив держкомісію зі співробітництва з СОТ

15 квiтня 18:48

Президент підписав укази, спрямовані на подальшу економізацію зовнішньої політики України і реалізацію інтересів національних виробників на зовнішніх ринках.

 

Президент України Віктор Янукович підписав указ про створення Державної комісії з питань співпраці з СОТ як консультативно-дорадчого органу при президентові України.

Очолить комісію, згідно з указом, радник президента - керівник Головного управління з питань міжнародних відносин АП Андрій Гончарук.

Іншим свої указом Янукович призначив Гончарука представником України в СОТ.

Згідно з указом, у двотижневий термін Гончарук повинен визначитися з кадровими питаннями - складом комісії.

Основним завданням Комісії стане підготовка і внесення пропозицій з питань забезпечення впровадження єдиного зовнішньополітичного курсу України у відносинах зі Всесвітньої організацією торгівлі, державами-членами СОТ, вирішення проблемних питань і забезпечення національних інтересів України у відносинах з державами-членами СОТ.

Як пояснили в прес-службі глави держави, ефективне проведення переговорів у рамках СОТ і досягнення позитивних результатів можливі "лише за умови діяльності відповідного органу, метою якого є досягнення необхідного балансу інтересів як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках".

А оскільки сьогодні українська економіка характеризується високою експортною орієнтацією і постійно зростаючою часткою зовнішньої торгівлі у ВВП, назріла "нагальна необхідність підвищення ефективності державної координації зовнішньоторговельної політики України".

Згідно з останніми даними, за підсумками I кварталу поточного 2013 року, негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами склало $ 2,027 млрд. При цьому за перші три місяці зовнішньоторговельний товарообіг України зменшився на 1,5% - до $ 33,875 млрд (впали як експорт та імпорт), у порівнянні з цим же періодом 2012 року. !zn

Читайте також:

Україна стала менше продавати і купувати за кордоном

СОТ вимагає від України провести нове розслідування спецмит на іномарки

США продовжують наполягати, що Україна підриває основи СОТ

У Кабміні передбачили загибель СОТ через скандал з переглядом мит

Янукович визнав, що Україна втрачає конкурентні переваги на традиційних експортних ринках