Янукович обіцяє, що управління "трубою" не буде монопольним. Україна розраховує на "рівний доступ" до ГТС

01 березня 14:05

Янукович зазначив, що Україна не буде жертвувати своїм суверенітетом у газових переговорах з Росією щодо зниження ціни на газ, але згодна "десь в чомусь поступитися".

 

Доступ до ГТС України буде "рівним"
Доступ до ГТС України буде "рівним"

Суть переговорів України і Росії щодо подальшої долі української газотранспортної системи (ГТС) полягає в тому, щоб "труба" залишилася в державній власності України, але умовно могла бути здана в оренду підприємству, яке буде створено в майбутньому.

Про це заявив президент Віктор Янукович на підсумковій прес-конференції в Києві у п'ятницю, 1 березня.

"Дуже важливо, щоб це підприємство не було монополістом, а Україна мала як мінімум рівний доступ до управління цією системою", - підкреслив Янукович.

"Чи хоче Росія стати власником української ГТС? Можливо, хоче, однак, власником є Україна і у нас є свої пропозиції", - сказав президент.

Янукович також зазначив, що Україна не буде жертвувати своїм суверенітетом у газових переговорах з Росією щодо зниження ціни на газ, але згодна "у чомусь поступитися".

"Ми не хочемо в цьому питанні торгувати нашим суверенітетом, і цього не будемо робити. Але зрозуміло, що ми повинні десь в чомусь поступитися, знайти таку ціну, яку Росія прийме, щоб змінити контракт", - сказав глава держави.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін наприкінці 2012 року заявив, що Україна зробила стратегічну помилку, віддавши в оренду свою газотранспортну систему. В той же час він заявив, що РФ готова і зараз вести діалог з цього приводу. !zn

Читайте також:

Серед українців - тільки 8% прихильників здачі "труби" Росії

Путін назвав відмову України здати "трубу" Росії фундаментальною помилкою

Росія згодна тільки на двосторонній консорціум з управління українською ГТС