Янукович хоче співпрацювати з Митним союзом у статусі спостерігача: Було б бажання партнерів

01 березня 12:58

Президент підкреслив, що для України цікава, перш за все, економічна інтеграція з Митним союзом.

 

Україна могла б бути наглядачем у Митному союзі або знайти таку модель, яка б відповідала відносинам України і країн-учасниць МС, вважає президент Віктор Янукович.

"Я вважаю, що ми маємо можливість стати спостерігачами, знайти таку форму, яка буде в часі відповідати рівню наших відносин", - сказав Янукович на підсумковій прес-конференції у п'ятницю, 1 березня у Києві.

Президент підкреслив, що для України цікава, перш за все, економічна інтеграція з Митним союзом.

Він підкреслив, що, зокрема, за 2012 рік рівень товарообігу України і країн Митного союзу склав 63 млрд дол., а з країнами Євросоюзу - близько 50 млрд дол. Разом з послугами. "Тому багато чого буде залежати від наших партнерів - від Росії, Казахстану, Білорусі, наскільки вони хочуть бачити Україну за цим столом", - сказав Янукович.

Янукович підкреслив, що Україна зацікавлена у відсутності дискримінаційних заходів щодо вітчизняних товаровиробників з боку Митного союзу.

"Це наші стратегічні партнери", - зазначив президент, додавши, що переговори в цьому напрямку тривають.

Крім того, Янукович висловив упевненість, що у співпраці зацікавлені обидві сторони. "Найближчим часом я буду відвідувати Росію знову і ці переговори будуть тривати", - сказав він.

За словами глави держави, на сьогодні існує близько 140 положень Митного союзу, які приймалися протягом майже 8 років. В той же час, на думку Януковича, ця нормативна база сформована не остаточно. "Тому, якщо ми отримаємо якийсь статус (в Митному союзі) і будемо учасниками при розгляді питань, які будуть стосуватися відносин України і МС, це піде нам на користь. Це наше зобов'язання", - сказав президент.

За його словами, це відповідає національним економічним інтересам України. "І втрачати щось ми не маємо ніякого права. Ми не такі, як кажуть, круті і багаті, щоб нехтувати цією співпрацею", - підкреслив Янукович.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович розглядає формат співпраці з Митним союзом у форматі 3+1 (Росія, Білорусь, Казахстан плюс Україна). Однак такий формат не підтримують в Москві, наполягаючи на повноцінному членстві Києва у наднаціональному формуванні.

Разом з тим Україна, заявив президент на саміті Україна - Єс в Брюсселі, буде співпрацювати з Митним союзом лише в тій формі, яка не суперечить відносинам з Європейським Союзом - Київ націлений на підписання Угоди про асоціацію з ЄС і створення зони вільної торгівлі з Європою. !zn

Читайте також:

Київ розраховує вже в цьому році створити ЗВТ і з Москвою, і з Європою

Україна хоче співпрацювати з МС, не порушуючи свої міжнародні зобов'язання, - Янукович

Євросоюз знову нагадав Україні про умови підписання Угоди про асоціацію

Путін заявив, що інтеграцію на пострадянському просторі не зупинити