Янукович дав розпорядження підготувати програму співпраці України з МС

13 березня 22:37

Розроблення та подання на розгляд Кабінету міністрів проекту програми співпраці України з Росією, Білоруссю і Казахстаном має бути зроблено до червня поточного року.

 

Затверджений указом президента України Віктора Януковича план з впровадження програми економічних реформ на поточний рік передбачає розробку програми співпраці України з державами - членами Митного союзу на середньострокову перспективу.

Про це йдеться тексті національного плану дій на 2013 рік з впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", опублікованого на сайті глави держави.

Згідно з планом, розроблення та подання на розгляд Кабінету міністрів проекту програми співпраці України з Росією, Білоруссю і Казахстаном має бути зроблено до червня поточного року. Відповідальним за виконання цього пункту плану призначено Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Крім того, план передбачає розробку проекту договору про торгівлю послугами держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав (СНД) до грудня поточного року. Відповідальним відомством у документі також зазначено Мінекономрозвитку.

У разі підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом у нинішньому році МЗС, Мін'юст і Мінекономрозвитку повинні в тримісячний термін розробити і подати президентові для внесення на розгляд парламентом проект закону про ратифікацію Угоди про асоціацію.

Ці три відомства, а також прем'єр-міністр України протягом року повинні внести проект президентського указу про національну систему координації діяльності щодо імплементації Угоди про асоціацію та видати урядовий акт про затвердження програми з імплементації Угоди.

Згідно із затвердженим планом, у нинішньому році також мають бути завершені переговори про укладання угод про вільну торгівлю з Сербією і Канадою, продовжено аналогічні переговори з Туреччиною "на умовах, що відповідають інтересам українських товаровиробників у пріоритетних галузях економіки". Також повинна бути проведена підготовка до проведення переговорів про укладання угод про вільну торгівлю з Ізраїлем і В'єтнамом і досліджена доцільність проведення таких переговорів з Єгиптом, Індією і Радою співробітництва арабських держав Перської затоки.

Документ також передбачає укладання проектної угоди між Україною і Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) щодо модернізації газотранспортної системи України, а також його ратифікацію Верховною Радою України протягом року.

План також передбачає встановлення 200 тис газових лічильників у приватних будинках і квартирах протягом року, що має охопити 20% загальної кількості домогосподарств, у яких газ використовується для підігріву води і приготування їжі. При цьому передбачається зменшення диференціації цін на природний газ для населення; відповідальною за це призначена Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ).

Нагадаємо, президент Янукович давно розглядає формат співпраці з Митним союзом у форматі 3+1 (Росія, Білорусь, Казахстан плюс Україна). Однак такий формат не підтримують у Москві, наполягаючи на повноцінному членстві Києва в наднаціональному утворенні.

Разом з тим Україна, заявив президент на саміті Україна - ЄС у Брюсселі, буде співпрацювати з Митним союзом лише в тій формі, яка не суперечить відносинам з Європейським Союзом - Київ націлений на підписання Угоди про асоціацію з ЄС і створення зони вільної торгівлі з Європою. !zn

Читайте також:

Лідери Митного союзу зустрінуться з Януковичем вже в квітні

У Львові заборонили рекламу Митного союзу

Путін і Янукович погодилися, що вступ України в МС - це "політичний вибір"

Янукович хоче співпрацювати з Митним союзом у статусі спостерігача: Було б бажання партнерів