Якщо Рада дозволить продаж землі, масових акцій протесту не буде - соцопитування

05 березня 06:16

Якщо цікаво громадянам країни, то влада на їхню думку (дозволяти чи не дозволяти вільний продаж землі) може спокійно чхнути.

 

Якщо Верховна Рада дасть добро на вільний продаж землі у приватні руки, то влада може спати спокійно - більшість українців (навіть не дивлячись на те, що вони проти) поставляться до цього пасивно і не вийдуть на жодні масові протести.Про це свідчать результати загальнонаціонального соцопитування Центру Разумкова, результати якого має ZN.UA.Згідно з ним, якщо влада все ж введе вільний ринок сільськогосподарських земель, то противники цього кроку нічого робити не будуть. У всякому разі, більше половини (51%) з них.«Ми не віримо в себе. Зі згаданих вище 51% противників вільного ринку землі, майже три чверті (64%) пальцем не поворухнуть, оскільки не вірять, що «протести і моя участь у них будуть мати якийсь результат». Ще 14% вважають, що в їхньому місті чи селі «ніяких протестних акцій, до яких можна було б приєднатися, не буде». 7% відверто сказали, що побоюються репресій з боку влади», - коментує результати директор соціологічних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна.Окрім того, згідно з соцопитуванням, 20% противників будуть збирати підписи під петиціями, по 8% можуть взяти участь або у діяльності громадських організацій та/або партій, що виступають проти зазначеного ринку, або у санкціонованих мітингах і демонстраціях.І лише близько 7% повідомили, що готові до дій, яких влада дійсно поки боїться: пікетування органів влади, несанкціонованих мітингів і демонстрацій, перекриття доріг і вуличних безладів.

Опитування проведено з 28 січня по 2 лютого 2012 року у всіх регіонах України. Опитано 2005 респондентів старше 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%. Проведено п'ять фокус-груп: дві з фермерами (у Дніпропетровській та Львівській областях), три - з власниками паїв (у тих же областях, а також в АР Крим, де, як відомо, земельне питання не тільки земельне, і не питання, а велика проблема). Проект виконано за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Додаткові результати соцопитування читайте у статті Людмили Шангіної "Про землю, або Нотатки на полях інтерв'ю президента" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Парадокс: Власниками землі сьогодні почуваються орендарі, а не законні власники паївРада продовжила мораторій на продаж землі до 1 січня 2013 рокуУкраїнці не хочуть введення ринку землі, але за референдум з цього питанняЗакон «Про ринок земель» викликає нерозуміння і критику українських аграріїв