"Ядерне" лобі зміцнює атомну залежність України від Росії

18 лютого 12:31

У всіх українських "атомних" тендерах виграє одна країна - Росія.

 

Нинішня ситуація в атомній галузі України викликає серйозне занепокоєння в експертів. Атомне лобі заганяє "кролика" (Україну) в пащу "удава" (Росії), пише у статті для ZN.UA інженер-атомник, учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи Анатолій Грицак.

Як пояснив експерт, маючи тільки "фрагменти" ядерного паливного циклу, Україна швидкими темпами намагається ввести в дію нові атомні енергоблоки, тим самим зміцнюючи зовнішню залежність галузі від Росії.

"Ядерне" лобі набиває собі кишені, а країну заганяють в пащу удава - "на поживу" монополісту і тим самим ставлять під сумнів економічну, а значить і політичну незалежність України", - зазначає Грицак.

Він нагадав, що у вересні 2012 року Верховна Рада прийняла закон "Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків №3 і №4 на Хмельницькій АЕС" з кредитуванням російською стороною.

В Україні експлуатується 15 реакторів, і ще повинні побудувати два на ХАЕС. І всі вони - російські ВВЕР (Водо-водяний енергетичний реактор).

Для порівняння - в Індії з 28 енергоблоків тільки два російських ВВЕРи. "Ситуація явно не на користь російських реакторів, бо перевага надається проектам більш технологічно розвинених країн", - підкреслює Грицак.

Україна ж, хоча може закуповувати ядерні технології в будь-якій країні світу, незмінно обирає тільки Росію.

"І дивно, що ні Антимонопольний комітет, ні, врешті-решт, Генпрокуратура не займуться розгадкою феномену: чому у всіх "атомних" тендерах виграє тільки одна країна - Росія, її компанії?.. І навіть виробництво ядерного палива для АЕС в Україні виграла російська фірма - стовідсотковий монополізм!" - відзначає автор.

Спеціаліст особливо звертає увагу, що в Україні відсутній власний замкнутий ядерний паливний цикл для АЕС. Зокрема, у нашої країни немає виробництва низькозбагаченого урану і "могильників" геологічного типу.

Низькозбагачений уран тільки планують постачати на завод з фабрикації палива у Кіровоградській області (після його пуску). А поки його виробляє для України Росія. Відпрацьоване паливо досі вивозиться до тієї ж Росії, де його переробляють, а відходи зберігають за окрему велику плату, постійно продовжуючи термін зберігання, оскільки в Україну повертати їх нікуди.

Докладніше читайте у статті Анатолія Грицака "Мало одного Чорнобиля?.." у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Україна позичить 600 млн євро для безпеки АЕС

Кабмін затвердив будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива за 3,7 млрд грн

Кабмін звільнив главу "Енергоатому". Його місце займе людина Бойка

Росія прийняла першу партію українського природного урану для збагачення