Wikileaks: Газпром підвищував ціну вдвічі за ліквідацію газових посередників

26 серпня 18:41

Підвищення Газпромом ціни на газ для РосУкрЕнерго (РУЕ) майже вдвічі в січні 2008 року мало продемонструвати, яку ціну доведеться платити Україні, якщо ліквідує всіх газових посередників.

 

Таке припущення висунув тодішній посол США в Україні Вільям Тейлор в одній з депеш від лютого 2008 року, опублікованій на сайті Wikileaks.

З 1 по 16 січня 2008 року Газпром продав РУЕ близько 740 мільйонів кубометрів російського газу за ціною $ 314,7 за тисячу кубометрів замість раніше обумовленої ціни $ 179,5. Різниця в ціні за цей обсяг газу могла скласти близько $ 100 мільйонів.

«Газпром заявив про свою готовність усунути газових посередників, якщо Україна готова платити повну європейську ціну - поточна ціна $ 314,7 за тисячу кубометрів може бути демонстрацією наслідків такого кроку», - сказано в депеші.

У листуванні дипломатів розглядалися ще дві версії підняття Газпромом ціни на газ для РУЕ. По-перше, це могло бути відображенням розпалених відносин між компаніями. По-друге, це могла бути реакція Росії на намір тодішнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко значно збільшити плату за транзит газу в Європу.

За офіційною версією Газпрому,через погану погоду в Туркменістані поставки газу з Центральної Азії різко скоротилися, внаслідок чого Газпрому довелося продавати більше російського газу. У свою чергу, інформагенства Туркменістану стверджували, що Туркменістан повністю виконує свої зобов'язання з постачання газу в Росію не зважаючи ні на що.

На думку американських дипломатів, ймовірність того, що саме погода винна у скороченні поставок в Україну газу з Центральної Азії - невелика. Вони припускали, що Росія могла використовувати газ з Туркменістану в особистих цілях замість того, щоб виконувати контракти з Україною.